Łatwy sposób na pysznego kurczaka w kokosie
Łatwy sposób na pysznego kurczaka w kokosie
Wiórki kokosowe są nie tylko dodatkiem do deserów. Równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do potraw obiadowych lub dań na kolację. Wystarczy jedynie połączyć je z odpowiednimi składnikami i gotowe. Uzyskuje się smaczne, egzotyczne w smaku danie, o którym z pewnością nie zapomni się przez dłuższy czas. Oto podpowiedź, jak je przygotować.
Co jest potrzebne?
Zawsze przed przystąpieniem do gotowania niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, z których można wykonać danie. W przypadku kurczaka w wiórkach kokosowych są to:
* 1 filet z piersi kurczaka,
* 2 jajka,
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1 opakowanie wiórków kokosowych,
* 2 łyżki sosu sojowego,
* papryka mielona, ostra,
* przyprawa do kurczaka,
* pieprz,
* sól.
Pierwszy krok
Filet z kurczaka dokładnie oczyścić z ewentualnych naleciałości, błonek i zbędnych elementów. Osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić na paski albo kostki, w zależności od tego, jak chce się zaprezentować kurczaka na talerzu. Przełożyć do miski.
Druki krok
Do miski z kurczakiem wlać sos sojowy, wsypać przyprawę do kurczaka, paprykę mieloną i wszystko dokładnie wymieszać – łyżką albo palcami. Wszystkie kawałki kurczaka powinny zostać obtoczone w marynacie. Zakryć miskę folią aluminiową, a następnie odstawić całość na godzinę, żeby mięso dobrze przeszło smakiem przypraw wykorzystanych do stworzenia marynaty.
Trzeci krok
Wbić jajka do miski. Dolać do nich mleko, wsypać mąkę, wyrabiając gładkie, choć gęste ciasto. Na koniec wsypać wiórki i jeszcze raz zamieszać całość, aby dobrze połączyły się z pozostałymi składnikami masy. Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, po czym kłaść na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć z obu stron, aż do zbrązowienia. Przekładać usmażone kawałki na ręcznik papierowy, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie podawać. Kurczak w kokosie smakuje bardzo dobrze zarówno jako przystawka z sosem jogurtowym, jak i element typowego obiadu z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!