Łatwy sposób na pysznego kurczaka w kokosie

Opiekun artykułu: jurkos
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Łatwy sposób na pysznego kurczaka w kokosie

Łatwy sposób na pysznego kurczaka w kokosie

Wiórki kokosowe są nie tylko dodatkiem do deserów. Równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do potraw obiadowych lub dań na kolację. Wystarczy jedynie połączyć je z odpowiednimi składnikami i gotowe. Uzyskuje się smaczne, egzotyczne w smaku danie, o którym z pewnością nie zapomni się przez dłuższy czas. Oto podpowiedź, jak je przygotować.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Zawsze przed przystąpieniem do gotowania niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, z których można wykonać danie. W przypadku kurczaka w wiórkach kokosowych są to:

    * 1 filet z piersi kurczaka,

    * 2 jajka,

    * 2 szklanki mąki,

    * 1 szklanka mleka,

    * 1 opakowanie wiórków kokosowych,

    * 2 łyżki sosu sojowego,

    * papryka mielona, ostra,

    * przyprawa do kurczaka,

    * pieprz,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Filet z kurczaka dokładnie oczyścić z ewentualnych naleciałości, błonek i zbędnych elementów. Osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić na paski albo kostki, w zależności od tego, jak chce się zaprezentować kurczaka na talerzu. Przełożyć do miski.

  • Druki krok

    Druki krok

    Do miski z kurczakiem wlać sos sojowy, wsypać przyprawę do kurczaka, paprykę mieloną i wszystko dokładnie wymieszać – łyżką albo palcami. Wszystkie kawałki kurczaka powinny zostać obtoczone w marynacie. Zakryć miskę folią aluminiową, a następnie odstawić całość na godzinę, żeby mięso dobrze przeszło smakiem przypraw wykorzystanych do stworzenia marynaty.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wbić jajka do miski. Dolać do nich mleko, wsypać mąkę, wyrabiając gładkie, choć gęste ciasto. Na koniec wsypać wiórki i jeszcze raz zamieszać całość, aby dobrze połączyły się z pozostałymi składnikami masy. Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, po czym kłaść na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć z obu stron, aż do zbrązowienia. Przekładać usmażone kawałki na ręcznik papierowy, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie podawać. Kurczak w kokosie smakuje bardzo dobrze zarówno jako przystawka z sosem jogurtowym, jak i element typowego obiadu z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!