Jak zrobić gulasz wieprzowy z piwem?

Opiekun artykułu: teterycz
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Jak zrobić gulasz wieprzowy z piwem?

Jak zrobić gulasz wieprzowy z piwem?

Piwo od dawna znajduje zastosowanie w kuchni. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z mięsa i ryb. Można dodawać je do zup, a nawet ciasta. Dzięki temu, że w Polsce mamy własne znakomite gatunki piwa, możemy czerpać z niego różnego rodzaju korzyści. Ja proponuję wykorzystać piwo w kuchni.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 g wieprzowiny bez kości

1 łyżka mąki

tłuszcz do smażenia

100 g cebuli

1/2 szklanki piwa jasnego

2 kromki pokruszonego chleba razowego

40 g rodzynek

sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, tymianek, mielona papryka

500 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia 100 g cebuli 1/2 szklanki piwa jasnego 2 kromki pokruszonego chleba razowego 40 g rodzynek sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, tymianek, mielona papryka
  • Przygotowanie mięsa

    Mięso umyj, pokrój w kostkę. Posyp przyprawami. Pozostaw na około pół godziny, aby nabrało aromatu.

  • Duszenie mięsa

    Następnie oprósz je mąką i zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno posiekaną cebulą. Podczas duszenia skrapiaj potrawę piwem i duś do miękkości.

  • Na koniec duszenia

    Pod koniec duszenia dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, chleb i opłukane rodzynki. Dopraw potrawę wedle uznania.

  • Sposób podania

    Sposób podania

    Mięso podawaj z ziemniakami bądź kluskami, gotowaną kapustą i surówkami.