Jak zrobić gulasz wieprzowy z piwem?
Jak zrobić gulasz wieprzowy z piwem?
Piwo od dawna znajduje zastosowanie w kuchni. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z mięsa i ryb. Można dodawać je do zup, a nawet ciasta. Dzięki temu, że w Polsce mamy własne znakomite gatunki piwa, możemy czerpać z niego różnego rodzaju korzyści. Ja proponuję wykorzystać piwo w kuchni.
Przygotowanie mięsa
Mięso umyj, pokrój w kostkę. Posyp przyprawami. Pozostaw na około pół godziny, aby nabrało aromatu.
Duszenie mięsa
Następnie oprósz je mąką i zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno posiekaną cebulą. Podczas duszenia skrapiaj potrawę piwem i duś do miękkości.
Na koniec duszenia
Pod koniec duszenia dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, chleb i opłukane rodzynki. Dopraw potrawę wedle uznania.
Sposób podania
Mięso podawaj z ziemniakami bądź kluskami, gotowaną kapustą i surówkami.