Pyszny kurczak w sosie balsamicznym
Pyszny kurczak w sosie balsamicznym
O sosie balsamicznym słychać nie raz, zwłaszcza w programach kulinarnych, które chwalą go i polecają jako niezbędny element w każdej kuchni, idealny dodatek do licznych dań, zwłaszcza mięsnych. Jeśli jeszcze nie miało się okazji go spróbować, dobrze jest zrobić to i przygotować smaczne danie na spotkanie ze znajomymi lub z ukochaną osobą. Z pewnością doceni ona aromat sosu oraz jego słodkawy smak.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby zaserwowane gościom danie było wyśmienite, niezbędne jest przygotowanie wszystkich potrzebnych składników. Należą do nich:
* 12 ziemniaków,
* 4 piersi z kurczaka,
* 2 pomidory,
* 500 ml bulionu,
* 2 łyżki octu balsamicznego,
* 1 łyżka masła,* 1 łyżka cukru,
* 1 łyżka mąki,
* 1 łyżka miodu,
* 2 łyżki oleju,
* 1 łyżeczka bazylii,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Przygotowane ziemniaki obrać ze skórki, umyć dokładnie w zimnej wodzie, po czym wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić i ugotować. Powinny być miękkie, jednak nie przesadnie, nie mogą rozpadać się na kawałki.
Krok drugi
Pomidory włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić w nim na 5 minut, a następnie pozbawić je skórek. Przekroić warzywa na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Pozostały miąższ pokroić w kostkę.
Krok trzeci
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek oraz innych naleciałości. Pokroić w kostkę, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć, aż mięso zarumieni się lekko, a następnie podlać je bulionem, dodać ocet balsamiczny, bazylię, po czym przykryć patelnię i dusić całość pod przykryciem przez 15 minut. Gdy czas upłynie, wyjąć z bulionu mięso i zastąpić je pomidorami. Dodać miód, po czym ponownie dusić przez 5 minut.Mąkę zmieszać z wodą, wlać do przygotowanego sosu, zamieszać i jeszcze 2 – 3 minuty dusić dla pewności, że uzyska on odpowiedni aromat.
Krok czwarty
Kawałki kurczaka rozłożyć na talerzach. Gaz pod sosem wyłączyć. Na osobnej patelni roztopić masło, dodać cukier, a następnie w słodkiej mieszance obtoczyć ziemniaki. Ułożyć je obok mięsa. Całość podlać sosem balsamicznym i podawać, póki całość jest bardzo ciepła.