Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?

Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?
Wątróbka jest niezwykle zdrowym produktem spożywczym. Nie każdy ją lubi, choć warto się do niej przekonać. W wątróbce znajduje się wiele składników mineralnych zapewniających dobre działanie organizmu. Jest szczególnie ważne dla anemików oraz kobiet w ciąży, dlatego warto ją przygotować i zjeść przynajmniej raz w tygodniu.
- Potrzebne składniki  - Wątróbka często przygotowywana jest tylko z cebulą, jednak można ją z powodzeniem urozmaicić, dodając inne składniki. Do przygotowania smacznego obiadu przydadzą się: 
 * 50 dag wątróbki drobiowej,
 * 20 dag pieczarek,
 * 5 dag masła,
 * 300 ml śmietany 30%,
 * 1 cebula,
 * 10 pomidorków koktajlowych,
 * natka pietruszki,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy- Wątróbkę wypłukać pod zimną wodą. Oczyścić ze zbędnych elementów i odłożyć na talerz. Pieczarki również umyć, po czym pokroić je na plasterki, niezbyt cienkie. Cebulę posiekać na drobne kawałeczki. 
- Krok drugi  - Na patelni roztopić masło. Wrzucić na nie wątróbkę, pieczarki oraz cebulę. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez 5 minut. Podlać 1/2 szklanki wody i przykryć, dusząc przez kolejne 5 minut. 
- Krok trzeci  - Do podduszonej wątróbki wlać śmietanę, zamieszać. Wrzucić przygotowane pomidorki i ponownie przykryć patelnię. Potrawę należy dusić do momentu, w którym sos zgęstnieje. Wtedy doprawić przyprawami. - Gotową wątróbkę posypać posiekaną natką pietruszki i podawać albo z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami. Smacznego! 
















