Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?

Opiekun artykułu: okhan
Advertising
Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?

Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?

Wątróbka jest niezwykle zdrowym produktem spożywczym. Nie każdy ją lubi, choć warto się do niej przekonać. W wątróbce znajduje się wiele składników mineralnych zapewniających dobre działanie organizmu. Jest szczególnie ważne dla anemików oraz kobiet w ciąży, dlatego warto ją przygotować i zjeść przynajmniej raz w tygodniu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wątróbka często przygotowywana jest tylko z cebulą, jednak można ją z powodzeniem urozmaicić, dodając inne składniki. Do przygotowania smacznego obiadu przydadzą się:
    * 50 dag wątróbki drobiowej,
    * 20 dag pieczarek,
    * 5 dag masła,
    * 300 ml śmietany 30%,
    * 1 cebula,
    * 10 pomidorków koktajlowych,
    * natka pietruszki,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Wątróbkę wypłukać pod zimną wodą. Oczyścić ze zbędnych elementów i odłożyć na talerz. Pieczarki również umyć, po czym pokroić je na plasterki, niezbyt cienkie. Cebulę posiekać na drobne kawałeczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni roztopić masło. Wrzucić na nie wątróbkę, pieczarki oraz cebulę. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez 5 minut. Podlać 1/2 szklanki wody i przykryć, dusząc przez kolejne 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podduszonej wątróbki wlać śmietanę, zamieszać. Wrzucić przygotowane pomidorki i ponownie przykryć patelnię. Potrawę należy dusić do momentu, w którym sos zgęstnieje. Wtedy doprawić przyprawami.

    Gotową wątróbkę posypać posiekaną natką pietruszki i podawać albo z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!