Jak przyrządzić pyszne pielmieni?
Jak przyrządzić pyszne pielmieni?
Pielmieni to inna nazwa pierogów. Potrawa ta jest typowa przede wszystkim dla kuchni rosyjskiej i charakteryzuje się luźnym, mięsnym farszem otoczonym ciastem. Znana jest w Polsce zwłaszcza w miejscach dawniej podlegających pod zabór rosyjski i nie odeszła w niepamięć, ponieważ jest często przygotowywana. Pielmieni posiadają swoich gorących wielbicieli, więc warto przynajmniej raz zrobić je i zjeść.
Niezbędne składniki spożywcze
Zrobienie tradycyjnych rosyjskich pierożków pielmieni wymaga przygotowania składników na ciasto oraz na nadzienie.Do ciasta potrzebne będą:
* 350 g mąki,
* 1/2 szklanki ciepłej wody,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka soli.
Do nadzienia potrzebne są:
* 200 g wieprzowiny,
* 200 g wołowiny,
* 2 cebule,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Na początku trzeba przygotować ciasto, wyrabiając je z mąki, ciepłej wody, jajka oraz soli, włożonych do jednej miski. Zagnieść wszystkie produkty, tworząc jednolitą konsystencję, po czym przykryć miskę czystą ścierką. Pozostawić na 30 – 40 minut.
Krok drugi
W czasie kiedy ciasto będzie leżakowało, zająć się farszem do pierożków. Cebulę obrać z łupinki, po czym razem z dwoma rodzajami mięsa zemleć przez maszynkę do mielenia. Masę doprawić pieprzem, solą – ewentualnie papryką, lecz jest to tylko opcja, ponieważ nie ma jej w oryginalnym przepisie – uzupełnić wodą w takiej ilości, aby masa mięsna była rzadsza niż masa przygotowywana na kotlety mielone.
Krok trzeci
Gotowe ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Szklanką powycinać okręgi i na każdy z nich nałożyć kulkę z farszu mięsnego. Brzegi ciasta skleić, tworząc zgrabny pierożek, a następnie wszystkie wykonane pielmieni wstawić do lodówki, żeby ciasto stwardniało. Gdy do tego dojdzie, przygotować garnek z wodą, zagotować ją i osolić 1 łyżeczką soli. Wrzucać pielmieni do wrzątku, po czym gotować przez 10 minut do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzić i podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem roztopionego masła albo kwaśnej śmietany.