Jak wprowadzić warzywa, owoce i ziarna do swojej diety?
Jak wprowadzić warzywa, owoce i ziarna do swojej diety?
Warzywa, owoce i ziarna są bardzo ważnymi składnikami zdrowej diety. Dostarczają nam witamin i minerałów, błonnika i wielu związków ważnych dla funkcjonowania organizmu. Są lekkostrawne i sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi. Jeśli chcesz być zdrowy, mieć dobre samopoczucie i wyglądać młodo, powinieneś włączyć do swojego jadłospisu owoce, warzywa i ziarna.
Owoce i warzywa w naszej diecie
Zwolennicy tradycyjnej kuchni czasem jadają zbyt mało zieleniny, zwłaszcza na obiad, gdyż na ich talerzach na ogół królują ziemniaki albo makaron oraz duszone czy smażone mięso lub ryba i niewielka ilość surówki. Typowe śniadanie czy kanapka to po prostu bułka z wędliną albo żółtym serem. Takie menu bardzo łatwo można urozmaicić dodatkiem owoców i warzyw i zdecydowanie warto to zrobić. Wystarczy ugotować fasolkę szparagową i zamiast dodać do niej smażonej na maśle tartej bułki, wykorzystać lekko uprażony na patelni sezam, by otrzymać potrawę i smaczną, i bardzo zdrową.
Korzystaj z egzotycznych inspiracji
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej codziennej diety dużą ilość warzyw, a nie bardzo wiesz, jak to zrobić, skorzystaj z inspiracji, jaką mogą być potrawy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, bałkańskiej, tureckiej czy indyjskiej. Wybieraj te przepisy, w których głównie wykorzystuje się warzywa, a ilość mięsa jest niewielka. Zapoznaj się ze smakiem egzotycznych przypraw, wprowadź do swojej kuchni nowinki: imbir, kurkumę, czubrycę, garam masala. Szybko przekonasz się, że kuchnia wykorzystująca warzywa, ziarna i owoce wcale nie musi być mdła i nieatrakcyjna, egzotyczne potrawy są pyszne i na pewno będą smakowały twojej rodzinie czy zaproszonym gościom.
Pokochaj sałatki i surówki
Wybór sałatek i surówek jest ogromny. Można je kupić gotowe, zjeść w barze sałatkowym albo przygotować w domu. Warto podawać do obiadu więcej niż jedną surówkę czy sałatkę. Zadbaj o to, by na talerzach było kolorowo – warzywa zielone, czerwone, pomarańczowe czy żółte mają swoje wartości i ich skład nieco się różni. Poszukaj w Internecie przepisu na potrawy z sezonowych warzyw. Eksperymentuj – zawsze możesz dodać coś nowego, na przykład do sałatki wiosennej z pomidorów i ogórków nieco ugotowanych ziaren amarantusa. Bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek jest także siemię lniane, pestki słonecznika oraz oczywiście różne świeże zioła.
Kanapkowy szał
Przygotowywanie kanapek może być wspaniałą przygodą. Łatwo można je udekorować kawałkami warzyw oraz pastami przygotowanymi z warzyw i twarogu czy jajek. Plasterki marchewki czy rzodkiewki odpowiednio wycięte (wystarczy kupić sobie odpowiedni nożyk) tworzą ciekawe wzory i powstają prawdziwe kulinarne arcydzieła. Na co dzień wystarczy dodać natki pietruszki, listek bazylii albo liście sałaty, by zwykła bułka z serem okazała się i smaczna, i zdrowa.
Owocowe desery
Jeśli nie wiesz, jak wyeliminować ze swojego jadłospisu niezbyt zdrowe słodycze, po prostu zastąp je owocami. Zimą można wykorzystać owoce suszone i orzechy – dodane do płatków owsianych zapewnią ci pożywne śniadanie. Bardzo smaczna i zdrowa jest kasza jaglana z dodatkiem suszonych śliwek. Kiedy pojawiają się świeże owoce, można przygotowywać z nich sałatki, koktajle, dodawać do twarożku czy jogurtu. Jogurt naturalny z dodatkiem świeżych truskawek to prawdziwy przysmak, zdecydowanie zdrowszy od gotowych jogurtów owocowych.