Jak wprowadzić warzywa, owoce i ziarna do swojej diety?

Opiekun artykułu: ciezarek
Advertising
Jak wprowadzić warzywa, owoce i ziarna do swojej diety?

Jak wprowadzić warzywa, owoce i ziarna do swojej diety?

Warzywa, owoce i ziarna są bardzo ważnymi składnikami zdrowej diety. Dostarczają nam witamin i minerałów, błonnika i wielu związków ważnych dla funkcjonowania organizmu. Są lekkostrawne i sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi. Jeśli chcesz być zdrowy, mieć dobre samopoczucie i wyglądać młodo, powinieneś włączyć do swojego jadłospisu owoce, warzywa i ziarna.

Advertising
Advertising
  • Owoce i warzywa w naszej diecie

    Zwolennicy tradycyjnej kuchni czasem jadają zbyt mało zieleniny, zwłaszcza na obiad, gdyż na ich talerzach na ogół królują ziemniaki albo makaron oraz duszone czy smażone mięso lub ryba i niewielka ilość surówki. Typowe śniadanie czy kanapka to po prostu bułka z wędliną albo żółtym serem. Takie menu bardzo łatwo można urozmaicić dodatkiem owoców i warzyw i zdecydowanie warto to zrobić. Wystarczy ugotować fasolkę szparagową i zamiast dodać do niej smażonej na maśle tartej bułki, wykorzystać lekko uprażony na patelni sezam, by otrzymać potrawę i smaczną, i bardzo zdrową.

  • Korzystaj z egzotycznych inspiracji

    Korzystaj z egzotycznych inspiracji

    Jeśli chcesz wprowadzić do swojej codziennej diety dużą ilość warzyw, a nie bardzo wiesz, jak to zrobić, skorzystaj z inspiracji, jaką mogą być potrawy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, bałkańskiej, tureckiej czy indyjskiej. Wybieraj te przepisy, w których głównie wykorzystuje się warzywa, a ilość mięsa jest niewielka. Zapoznaj się ze smakiem egzotycznych przypraw, wprowadź do swojej kuchni nowinki: imbir, kurkumę, czubrycę, garam masala. Szybko przekonasz się, że kuchnia wykorzystująca warzywa, ziarna i owoce wcale nie musi być mdła i nieatrakcyjna, egzotyczne potrawy są pyszne i na pewno będą smakowały twojej rodzinie czy zaproszonym gościom.

  • Pokochaj sałatki i surówki

    Pokochaj sałatki i surówki

    Wybór sałatek i surówek jest ogromny. Można je kupić gotowe, zjeść w barze sałatkowym albo przygotować w domu. Warto podawać do obiadu więcej niż jedną surówkę czy sałatkę. Zadbaj o to, by na talerzach było kolorowo – warzywa zielone, czerwone, pomarańczowe czy żółte mają swoje wartości i ich skład nieco się różni. Poszukaj w Internecie przepisu na potrawy z sezonowych warzyw. Eksperymentuj – zawsze możesz dodać coś nowego, na przykład do sałatki wiosennej z pomidorów i ogórków nieco ugotowanych ziaren amarantusa. Bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek jest także siemię lniane, pestki słonecznika oraz oczywiście różne świeże zioła.

  • Kanapkowy szał

    Kanapkowy szał

    Przygotowywanie kanapek może być wspaniałą przygodą. Łatwo można je udekorować kawałkami warzyw oraz pastami przygotowanymi z warzyw i twarogu czy jajek. Plasterki marchewki czy rzodkiewki odpowiednio wycięte (wystarczy kupić sobie odpowiedni nożyk) tworzą ciekawe wzory i powstają prawdziwe kulinarne arcydzieła. Na co dzień wystarczy dodać natki pietruszki, listek bazylii albo liście sałaty, by zwykła bułka z serem okazała się i smaczna, i zdrowa.

  • Owocowe desery

    Owocowe desery

    Jeśli nie wiesz, jak wyeliminować ze swojego jadłospisu niezbyt zdrowe słodycze, po prostu zastąp je owocami. Zimą można wykorzystać owoce suszone i orzechy – dodane do płatków owsianych zapewnią ci pożywne śniadanie. Bardzo smaczna i zdrowa jest kasza jaglana z dodatkiem suszonych śliwek. Kiedy pojawiają się świeże owoce, można przygotowywać z nich sałatki, koktajle, dodawać do twarożku czy jogurtu. Jogurt naturalny z dodatkiem świeżych truskawek to prawdziwy przysmak, zdecydowanie zdrowszy od gotowych jogurtów owocowych.

Popularne tagi
  • ochrona przed chorobą
  • gruczoł
  • mleko
  • profilaktyka chorób krążenia
  • tłuszcze nasycone
  • najzdrowsze owoce
  • endorfiny
  • pestki
  • znaczenie żelaza w organizmie
  • działanie przeciwzapalne
  • żółte przyprawy
  • właściwości ryb
  • przejedzenie
  • dlaczego pączki są niezdrowe
  • kwasy tłuszczowe omega-3