Oryginalne kotlety mielone ze szpinakiem – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: justy
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Oryginalne kotlety mielone ze szpinakiem – jak je przyrządzić?

Oryginalne kotlety mielone ze szpinakiem – jak je przyrządzić?

Kotlety mielone można skutecznie urozmaicić, dodając do nich szpinak. Wielbiciele tego zielonego dodatku powinni być zadowoleni, ponieważ danie jest w stanie sprostać ich gustom smakowym, a do tego bardzo ciekawie się prezentuje. Kotleciki mogą być w zielone ciapki albo w całości zielone, dzięki czemu danie będzie wyglądało zachęcająco dla każdego.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby szybko przyrządzić ciekawy obiad, trzeba zgromadzić zawczasu wszystkie składniki spożywcze, w tym:

    * 500 g mięsa mielonego (dowolnego rodzaju, np. z indyka),

    * 1 opakowanie szpinaku mrożonego,

    * 1 jajko,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 2 kromki chleba razowego, małego,

    * 2 łyżki oleju,

    * 3/4 szklanki płatków owsianych,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka przełożyć masło – może być masło klarowane – roztopić je, a następnie dodać do niego połamany na kawałki szpinak mrożony. Nie ma konieczności rozmrażania go wcześniej. Podgrzewać na niewielkim ogniu, rozmrażając powoli szpinak i czekając, aż część znajdującej się w nim wody odparuje.Kromki chleba przełożyć do miski lub kubka oraz zalać letnią wodą. Pozostawić do zmięknięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy szpinak przyjmie odpowiednią konsystencję, dodać do niego oliwę oraz czosnek, posiekany albo przeciśnięty przez praskę – wedle własnego uznania. Wymieszać wszystko, doprawiając odrobiną przypraw. Przykryć pokrywką i dusić przez 2 – 3 minuty, żeby szpinak miał odpowiednią miękkość oraz smak. Ostudzić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W dużej misce wymieszać mięso mielone, szpinak, jajo, otręby owsiane oraz odciśnięte z wody kromki chleba. Wymieszać całość, łącząc składniki i doprawiając wedle uznania. Poza pieprzem i solą można użyć jeszcze innych dodatków – papryki, ziół prowansalskich, majeranku. Po wymieszaniu formować niewielkie kulki, spłaszczać je dłońmi, a następnie kłaść od razu na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami oraz surówką z marchwi.