Oryginalne kotlety mielone ze szpinakiem – jak je przyrządzić?
Oryginalne kotlety mielone ze szpinakiem – jak je przyrządzić?
Kotlety mielone można skutecznie urozmaicić, dodając do nich szpinak. Wielbiciele tego zielonego dodatku powinni być zadowoleni, ponieważ danie jest w stanie sprostać ich gustom smakowym, a do tego bardzo ciekawie się prezentuje. Kotleciki mogą być w zielone ciapki albo w całości zielone, dzięki czemu danie będzie wyglądało zachęcająco dla każdego.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby szybko przyrządzić ciekawy obiad, trzeba zgromadzić zawczasu wszystkie składniki spożywcze, w tym:
* 500 g mięsa mielonego (dowolnego rodzaju, np. z indyka),
* 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
* 1 jajko,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 kromki chleba razowego, małego,
* 2 łyżki oleju,
* 3/4 szklanki płatków owsianych,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Do rondelka przełożyć masło – może być masło klarowane – roztopić je, a następnie dodać do niego połamany na kawałki szpinak mrożony. Nie ma konieczności rozmrażania go wcześniej. Podgrzewać na niewielkim ogniu, rozmrażając powoli szpinak i czekając, aż część znajdującej się w nim wody odparuje.Kromki chleba przełożyć do miski lub kubka oraz zalać letnią wodą. Pozostawić do zmięknięcia.
Krok drugi
Kiedy szpinak przyjmie odpowiednią konsystencję, dodać do niego oliwę oraz czosnek, posiekany albo przeciśnięty przez praskę – wedle własnego uznania. Wymieszać wszystko, doprawiając odrobiną przypraw. Przykryć pokrywką i dusić przez 2 – 3 minuty, żeby szpinak miał odpowiednią miękkość oraz smak. Ostudzić.
Krok trzeci
W dużej misce wymieszać mięso mielone, szpinak, jajo, otręby owsiane oraz odciśnięte z wody kromki chleba. Wymieszać całość, łącząc składniki i doprawiając wedle uznania. Poza pieprzem i solą można użyć jeszcze innych dodatków – papryki, ziół prowansalskich, majeranku. Po wymieszaniu formować niewielkie kulki, spłaszczać je dłońmi, a następnie kłaść od razu na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami oraz surówką z marchwi.