Jak ugotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?
Jak ugotować zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?
Pomidory są źródłem witamin takich jak C, E, A oraz kwasu foliowego. W pestkach pomidorów znajduje się duża ilość ważnego dla naszego organizmu błonnika. Dzięki niemu wspierana jest przemiana materii. Pomidory to również naturalne źródło potasu mającego zbawienny wpływ na prawidłową pracę serca. Warto wiedzieć, że za mała ilość potasu w organizmie objawia się ciągłym zmęczeniem i poddenerwowaniem. Trudno byłoby więc nie korzystać z daru natury, jakim są pomidory i gotować zupę, pozostawiającą wiele do życzenia, z gotowych koncentratów, przecierów, z dużą ilością śmietany i nierozłącznie na bazie mięsnej. Poniżej przedstawiam przepis na zupę pomidorową lekką, zdrową i pełną aromatu letnich pomidorów.
Przygotowanie pomidorów
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotowanie cebuli i czosnku
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Duś na małym ogniu, nie pozwalając im na smażenie się. Musi wydobyć się z nich jedynie smak i aromat. Następnie do duszenia dodaj pomidory.
Przygotowanie zupy
Marchewkę zalej wodą, posól i gotuj przez około 15 minut. Kiedy będzie już miękka, dodaj podduszone pomidory z cebulą i czosnkiem. Dodaj obrane świeże pomidory i już nie gotuj.
Przyprawianie
Zupę możesz doprawić pieprzem, odrobiną cytryny oraz cukrem. Z taką zupą dobrze komponuje się świeża bazylia lub kiełki.
Treściwsza zupa
Jeżeli zależy ci na zupie bardziej treściwej, dodaj do niej ryż jaśminowy lub makaron orkiszowy. Łyżeczkę śmietany dołóż do zupy, gdy będzie już w miseczce. Zamiast użyć śmietany, można posypać zupę startym serem żółtym.