Zupy (75)

  • Melopita cytrynowo-lawendowa – jak ją zrobić?

    Smacznie wyglądający grecki deser może stać się ozdobą każdego stołu. Sernik z dodatkiem miodu, cytryny oraz lawendy stanie się przysmakiem każdego, kto go spróbuje. Może być urozmaicony cynamonem, jednak nie jest to konieczne. Proponowany przez nas przepis jest wersją dość oryginalną, jednak ze względu na zawartość cytryny, bardzo odświeżającą. Czytaj więcej »

    aldona

  • Roladki serowe – jak je przyrządzić?

    Umiejętność zrobienia dobrych i szybkich roladek serowych może przydać się w każdej chwili. Gdy przyjdą goście, gdy pojawi się niespodziewana zachcianka, gdy do zupy nie będzie pasować nic innego, poza ciepłą roladką. W poniższym artykule znajdziesz podpowiedź, jak zrobić przekąskę, dzięki której główne danie zyska na wartości smakowej. Czytaj więcej »

    wrzosik

  • Kasztanowa zupa Lanissterów – jak ją przyrządzić?

    Wielbiciele „Gry o tron”, jednej z najsłynniejszych książek XXI wieku, będą zachwyceni – oto przepis na jedno z dań, które swoim gościom serwowała Cersei, bohaterka książki, która budzi wyjątkowo skrajne emocje, chociaż zazwyczaj są one mieszaniną niechęci, potępienia oraz fascynacji. Jednak nawet jej książkowi wrogowie przyznawali, że jedzenie serwowała lepsze, niż ma charakter. Jeśli chcesz poczuć się jak na uczcie u królowej – wypróbuj proponowany poniżej przepis. Czytaj więcej »

    doda

  • Jak przygotować rozgrzewający bulion warzywny?

    Bulion warzywny może być podstawą innych zup, bazą do sosów, jak i wspaniałym daniem rozgrzewającym. Niekoniecznie musi być wykonywany z mięsa, równie smaczny jet bulion warzywny, który zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne warzyw, ich witaminy oraz minerały. Chcesz zrobić smaczny bulion, wypróbuj poniższy przepis. Czytaj więcej »

    justk

  • Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?

    Barszcz z buraków o pięknym, purpurowym kolorze to z pewnością jedna z najzdrowszych zup, jakie można podać. Prz tym bardzo smaczna. Dzięki skorzystaniu przy jej gotowaniu z buraków, można znaleźć w niej magnez, żelazo oraz inne składniki wpływające na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Barszczyk polecany jest wszystkim, którzy potrzebują wsparcia dla zdrowia lub chcą zachować dobre samopoczucie. Czytaj więcej »

    darak

  • Jak przygotować zdrowy i smaczny kwas buraczany?

    Kwas buraczany to prawdziwe źródło zdrowia oraz witamin. Jest polecany jako środek poprawiający zdrowie, wzmacniający i sprzyjający odporności. Najlepiej smakuje oraz działa taki, który przygotowany jest samodzielnie. Okazuje się, że to nic trudnego, zwłaszcza gdy skorzystasz z przepisu proponowanego w poniższym artykule. Czytaj więcej »

    geromo

  • Jak ugotować smaczną zupę z zielonych szparagów?

    Jeśli szparagi gotowane lub pieczone nie przemawiają do Ciebie, wiedz, że są inne możliwości ich przygotowania oraz podania. Zupa jest z pewnością jednym z ciekawszych oraz prostszych, który można dowolnie doprawić. Gdy masz ochotę na coś zielonego, daj się skusić i skorzystaj z naszego przepisu na zupę z zielonych szparagów. Nie pożałujesz. Czytaj więcej »

    suder

  • Kremowa zupa z cukinii z fetą – jak ją przyrządzić?

    Masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z niej zrobić, a placki już ci się znudziły? Zrób zupę-krem o zielonej barwie, która stanie się jednym z ulubionych letnich dań całej rodziny. Zupa z cukinii jest prosta do wykonania, możliwa do doprawienia wedle uznania oraz bardzo sycąca. Będzie dla Twojej kuchni powiewem odświeżenia. Czytaj więcej »

    tasak

  • Jak przyrządzić smaczną zupę rabarbarową?

    Kompot, ciasto, ciasteczka to znane desery z rabarbaru. Jednak po co się ograniczać i przygotowywać tylko to, skoro można skusić się na coś więcej, mianowicie na zupę rabarbarową, którą można podać na obiad. Jest orzeźwiająca, ciekawa w smaku oraz sycąca. Co więcej, jest bardzo prosta, więc może zrobić ją każdy wielbiciel rabarbaru. Czytaj więcej »

    marcia

  • Sprawdzony sposób na bulion drobiowy

    Drobiowy bulion jest jedną z prostszych potraw, chociaż nie da się ukryć, że wymaga również dużo czasu. Sprawdza się doskonale jako samodzielna zupa z dodatkami, jako składnik innych posiłków, jako pomoc w chorobie, ponieważ doskonale wzmacnia. Są to tylko jedne z wielu pozytywnych efektów jedzenia bulionu drobiowego, dlatego warto mieć w zanadrzu dobry przepis, żeby wiedzieć, jak go przyrządzić w razie potrzeby. Czytaj więcej »

    sebo

  • Jak przyrządzić dobrą zupę rybną po rosyjsku?

    Rosyjska kuchnia jest jedną z części składowych polskich potraw, zwłaszcza na wschodzie kraju. Lata współistnienia z Rosjanami spowodowały, że niektóre zwyczaje kulinarne wkradły się do polskiej kuchni. Jednym z przepisów, które warto dodać do prywatnej książki kulinarnej, jest zupa rybna dla smakoszy. Można ją łatwo zrobić, kierując się podanym poniżej przepisem. Czytaj więcej »

    letta

  • Prosty sposób przygotowania smacznej okroszki

    Okroszka to zupa pochodząca z kuchni rosyjskiej. Jest przygotowywana na bazie kwasu chlebowego lub kefiru i spożywana na zimno. Stanowi jeden ze stałych elementów rosyjskiego stołu, kiedy nadchodzą ciepłe miesiące, wiosna albo lato. Jeżeli jadłaś kiedyś chłodnik i smakował ci, okroszka również przypadnie ci do gustu, zwłaszcza samodzielnie wykonana. Czytaj więcej »

    kacper

Popularne tagi
  • składniki zupy
  • upał
  • gotowanie
  • zdrowa zupa
  • święta wielkanocne
  • zasmażka
  • składniki na zupę marchewkową
  • zupa marchewkowa
  • boczek wędzony
  • warzywa
  • zupa z awokado
  • odżywianie
  • marchewka
  • mięso
  • przepis na roladki serowe
  • groszek
  • bulion drobiowy
  • oliwa z oliwek
  • potrawy z pieczarkami
  • przyprawa do zup
  • przepis na kwaśnicę
  • zakwas na żurek
  • zupa łososiowa z ziemniakami
  • kapusta kiszona
  • przepis na zupę z soczewicy