Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?
Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?
Barszcz z buraków o pięknym, purpurowym kolorze to z pewnością jedna z najzdrowszych zup, jakie można podać. Prz tym bardzo smaczna. Dzięki skorzystaniu przy jej gotowaniu z buraków, można znaleźć w niej magnez, żelazo oraz inne składniki wpływające na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Barszczyk polecany jest wszystkim, którzy potrzebują wsparcia dla zdrowia lub chcą zachować dobre samopoczucie.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie smacznej zupy wymaga określonych składników spożywczych o dobrej jakości. Wśród nich najważniejsze są:
* 3 buraki,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 marchewki,
* 1 pietruszka,
* 1/4 selera,
* mięso wołowe z kością,
* liść laurowy,
* majeranek,
* ziele angielskie,
* ocet,
* cukier,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Mięso dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Podgotować mięso przez chwilę, a gdy woda zagotuje się i powstanie piana – zebrać ją z powierzchni wywaru.W czasie kiedy mięso będzie się podgotowywało, można zająć się burakami. Obrać je dokładnie ze skórki i przemyć, a następnie pokroić na plasterki. Jeżeli są bardzo duże plasterki, można przekroić na pół.
Krok drugi
Pozostałe warzywa również umyć pod zimną wodą i pozbawić skórki. Seler można pozostawić w kawałku, a pietruszkę oraz marchewkę pokroić albo na plasterki, albo na podłużne paski. Czosnek także obrać. W przypadku czosnku nie należy dawać więcej, niż jest to podane w przepisie, ponieważ mogłoby dojść do zdominowania smaku zupy przez niego.
Krok trzeci
Pokrojone warzywa – buraki i włoszczyznę – dodać do podgotowanego mięsa. Dodatkowo umieścić w garnku czosnek, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i dolać 1 łyżkę octu, doprawić szczyptą przyprawy typu Vegeta. Ponownie gotować wszystko, tym razem do całkowitego zmięknięcia warzyw. Gdy do tego dojdzie, przecedzić barszcz przez sitko i znów postawić w garnku na piecu, doprawiając solą, pieprzem, cukrem. Podgrzewać 2 minuty i dopiero wtedy podawać z dowolnymi dodatkami – z ziemniakami lub jako napój do krokietów.