Przepis na wyrazisty krem brokułowy

Opiekun artykułu: emis
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na wyrazisty krem brokułowy

Przepis na wyrazisty krem brokułowy

Zwolennicy zup od dawien dawna dzielą się na tych, którzy nie wyobrażają sobie ich innej konsystencji, jak tylko kremowa, oraz na tych, którzy lubią widzieć, jakie i ile składników w nich pływa. Bez względu na to, jak ich rodzaj przygotowujemy, ten typ potraw to zdecydowanie bardzo popularni goście na polskich stołach. Od odświętnego rosołu, przez regionalny żurek, aż po powszednią, codzienną pomidorową, która również wywołuje kłótnie – powinna być z ryżem czy makaronem? Poniżej znajdziesz zaś przepis na pyszny krem brokułowy. Wielu osobom może wydawać się on mdły albo nijaki, ale tak wcale nie jest, jeśli tylko podamy go z odpowiednimi dodatkami i dobrze przyprawimy. Koniecznie wypróbuj podany poniżej przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 duży brokuł

300 ml bulionu warzywnego

200 ml śmietany 18%

4 ząbki czosnku

1 średnia cebula czerwona

100 g płatków migdałowych

sól i pieprz

1 duży brokuł 300 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula czerwona 100 g płatków migdałowych sól i pieprz
  • Podsmażanie cebuli i czosnku

    W pierwszej kolejności zajmij się cebulą oraz czosnkiem. Czosnek nada potrawie więcej wyrazistości. W garnuszku rozgrzej łyżkę masła. Następnie wrzuć na nią posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz cztery ząbki przeciśnięte przez praskę. Podsmażaj przez około 3 – 4 minuty, ale uważaj, żeby warzywa się nie spaliły.

  • Podsmażanie brokułu

    Podsmażanie brokułu

    Duży brokuł podziel na małe różyczki i umyj, a następnie pozostaw do wyschnięcia. Wrzuć go do garnka z cebulą oraz czosnkiem i co jakiś czas mieszając, podsmażaj na dość małym ogniu. Powinno to potrwać około pięciu minut.

  • Dolewanie bulionu

    Kiedy brokuł już będzie nieco bardziej miękki, wlej do garnka bulion warzywny (zrób go na bazie warzyw, które wkładasz do rosołu, ewentualnie kostki rosołowej). Czekaj, aż się zagotuje.

  • Prażenie migdałów

    Migdały to kolejny element, który nada zupie brokułowej wyrazistości oraz chrupkości. Dodatkowo, powinniśmy często zjadać migdały, gdyż mają one bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, a poza tym, choć kaloryczne, to są bardzo pyszne.W tym czasie, kiedy bulion będzie się podgrzewał, na suchą patelnię wrzuć płatki migdałów. Możesz je w trakcie prażenia trochę posolić. Po około pięciu – siedmiu minutach prażenia będą gotowe.

  • Miksowanie

    Kiedy bulion się już podgrzeje, zmniejsz ogień i za pomocą blendera zmiel brokuł na bardzo gładką masę, potrzebną, by uzyskać potem kremową konsystencję.

  • Zabielanie zupy

    Na koniec, kiedy bulion z brokułem będzie gotowy, zabiel zupę śmietaną. Użyj do tego 200 ml śmietany 18%. Możesz wcześniej zahartować śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę brokułową podawaj na ciepło, świetnie rozgrzeje organizm w zimne popołudnie. Do każdej miseczki, na wierzch zupy, wsyp porcję uprażonych migdałów. Smacznego!