Przepis na kremową zupę brokułową z grzankami
Przepis na kremową zupę brokułową z grzankami
Brokuł to warzywo coraz bardziej w Polsce popularne i chętne podawane do mięsno-ziemniaczanych obiadów. I słusznie, gdyż jest ono bardzo zdrowe, zawiera duże ilości witaminy C, selen, a także żelazo. Na dodatek brokuły są niskokaloryczne, więc świetnie nadają się dla osób na dietach, a i mają duże walory smakowe. Nauczyliśmy się je wykorzystywać jako dodatek, ale równie dobrze mogą stanowić podstawę sałatki czy też zupy. Właśnie przepis na tę ostatnią potrawę zostanie przedstawiony poniżej. Doskonałym do niej dodatkiem będą pyszne i aromatyczne grzanki serowo-ziołowo-czosnkowe. Koniecznie spróbuj przyrządzić tę potrawę w domu – jest ona kontrastem delikatnej w smaku zupy oraz intensywnych grzanek.
Przygotowanie bulionu drobiowego
W pierwszej kolejności musisz przygotować bulion drobiowy. Jedno udko zalej zimną wodą i dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Następnie doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy już się zagotuje, na jej powierzchni pojawią się szumowinki, które powstały po ścięciu się białka. Usuń je wszystkie za pomocą łyżki. Zmniejsz płomień.Dodaj do wody marchewki, pietruszkę, por, kawałek selera oraz podpaloną cebulkę. Wszystko razem gotuj przez około 40 minut, dopraw solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je, żeby pozostał czysty bulion – baza do zupy brokułowej.Jeśli z poprzedniego dnia został ci rosół, to możesz go wykorzystać jako bazę.
Dodawanie brokułu
Brokuł umyj dokładnie, a następnie podziel go na mniejsze różyczki. Dodaj go do gotującego się na wolnym ogniu bulionu. Brokuły powinny gotować się tak przez około 10 – 15 minut, aż staną się już bardzo miękkie i oddadzą swój smak.
Robienie grzanek
W czasie gdy brokuły będą się gotować, ty zabierz się za przygotowanie grzanek. Pokrój bagietkę na małe kawałki. Natrzyj każdy z kawałków czosnkiem, a następnie posmaruj cienką warstwą masła, posyp oregano i startym żółtym serem. Tak przygotowane kawałki bagietki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw, aby nieco przestygły.
Doprawianie zupy
Kiedy brokuły będą już miękkie, zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera zmiksuj całą zupę. Mogą pozostać tylko niewielkie kawałki brokułu. Następnie zabiel zupę śmietaną kremówką 30% lub 36%. Spróbuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Serwowanie
Zupę podawaj na ciepło, zaraz po doprawieniu z grzankami (mogą być jeszcze ciepłe, ale bardzo dobrze smakują też zimne). Możesz również podawać taką zupę z prażonymi migdałami albo groszkiem ptysiowym. Smacznego!