Pyszna zupa-krem z pieczarkami

Opiekun artykułu: travail
Advertising
Pyszna zupa-krem z pieczarkami

Pyszna zupa-krem z pieczarkami

Pieczarki to świetny dodatek do wielu dań, zwłaszcza do sosów. Jednocześnie mogą być dobrą przystawką, zwłaszcza że dobrze smakują bez dodatków, jak i z ciekawymi farszami. Jednak jeżeli to już nudne potrawy, wówczas warto przygotować zupę-krem z pieczarkami – delikatną w smaku, apetycznie wyglądającą, dobrą na co dzień i od święta.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do przygotowania smacznej zupy niezbędne jest zebranie odpowiedniej ilości składników spożywczych. Wśród nich musi znaleźć się:
    * 300 g pieczarek,
    * 1 cebula,
    * 2 kostki rosołowe,
    * 4 kromki ciemnego chleba,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka parmezanu,
    * 2 łyżki oleju,
    * 3 łyżki śmietany,
    * pieprz,
    * sól,
    * natka pietruszki (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Zagotować 1 l wody. Można od razu w garnku na piecu lub w czajniku elektrycznym i przelać do garnka. Wrzucić kostki rosołowe i rozpuścić je dokładnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie pieczarki dokładnie umyć. Oderwać nóżki i pokroić kapelusze na plasterki. Następnie pokroić na kawałki również pieczarkowe nóżki, które są jadalnym i wartościowym kawałkiem grzyba. Cebulę obrać z łupinki. Posiekać drobno.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić na nią pieczarki oraz cebulę i przysmażać, od czasu do czasu mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Podgrzewać 5 minut, po czym wyłączyć gaz pod patelnią i przełożyć oba składniki do bulionu.

  • Krok czwarty

    Do bulionu z pieczarkami dodać śmietanę. Wymieszać wszystko razem, po czym przelać zawartość garnka do blendera. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu i zmiksować całość. Przygotowany krem przelać znowu do garnka i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Podczas podawania zupa powinna być gorąca.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Przygotowane kromki chleba pokroić w kostki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, a następnie przysmażyć na niej chleb, na brązowo z obu stron. Gotowe grzanki ułożyć na głębokim talerzu, posypać startym parmezanem i zalać zupą.

Popularne tagi
  • sposób na odżywianie
  • okroszka
  • jajko na twardo
  • przepis na zupę warzywną
  • menu
  • dobra zupa cebulowa
  • śmietana kremówka
  • zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
  • zupa marchewkowo-pomidorowa
  • majeranek
  • hiszpania
  • skóra
  • przepis na kwaśnicę
  • podsmażanie cukinii
  • przepis na barszcz