Pyszna zupa-krem z pieczarkami
Pyszna zupa-krem z pieczarkami
Pieczarki to świetny dodatek do wielu dań, zwłaszcza do sosów. Jednocześnie mogą być dobrą przystawką, zwłaszcza że dobrze smakują bez dodatków, jak i z ciekawymi farszami. Jednak jeżeli to już nudne potrawy, wówczas warto przygotować zupę-krem z pieczarkami – delikatną w smaku, apetycznie wyglądającą, dobrą na co dzień i od święta.
Jakich składników potrzeba?
Do przygotowania smacznej zupy niezbędne jest zebranie odpowiedniej ilości składników spożywczych. Wśród nich musi znaleźć się:
* 300 g pieczarek,
* 1 cebula,
* 2 kostki rosołowe,
* 4 kromki ciemnego chleba,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka parmezanu,
* 2 łyżki oleju,
* 3 łyżki śmietany,
* pieprz,
* sól,
* natka pietruszki (opcjonalnie).Krok pierwszy
Zagotować 1 l wody. Można od razu w garnku na piecu lub w czajniku elektrycznym i przelać do garnka. Wrzucić kostki rosołowe i rozpuścić je dokładnie.
Krok drugi
Wszystkie pieczarki dokładnie umyć. Oderwać nóżki i pokroić kapelusze na plasterki. Następnie pokroić na kawałki również pieczarkowe nóżki, które są jadalnym i wartościowym kawałkiem grzyba. Cebulę obrać z łupinki. Posiekać drobno.
Krok trzeci
Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić na nią pieczarki oraz cebulę i przysmażać, od czasu do czasu mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Podgrzewać 5 minut, po czym wyłączyć gaz pod patelnią i przełożyć oba składniki do bulionu.
Krok czwarty
Do bulionu z pieczarkami dodać śmietanę. Wymieszać wszystko razem, po czym przelać zawartość garnka do blendera. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu i zmiksować całość. Przygotowany krem przelać znowu do garnka i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Podczas podawania zupa powinna być gorąca.
Krok piąty
Przygotowane kromki chleba pokroić w kostki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, a następnie przysmażyć na niej chleb, na brązowo z obu stron. Gotowe grzanki ułożyć na głębokim talerzu, posypać startym parmezanem i zalać zupą.