Jak przyrządzić zupę-krem z marchewki?
Jak przyrządzić zupę-krem z marchewki?
Marchewka jest warzywem dostępnym przez cały rok i warto ją jadać, gdyż poprawia wzrok i podnosi odporność. Jednak gdy zbliża się lato, dobrze jest jeść jej więcej. Jest w niej zawarta duża ilość beta karotenu, który sprawia, że skóra jest ładniejsza, a uzyskana opalenizna wygląda ładniej oraz trzyma się dłużej na skórze. Zamiast jadać tabletki z beta karotenem, lepiej zjeść na obiad zupę marchewkową.
Potrzebne składniki
Aby zupa była pyszna i zdrowa, trzeba przyrządzić ją ze świeżych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 600 g marchewki,
* 2 cebule,
* 1/2 łyżeczki imbiru,
* 1 łyżeczka papryki mielonej, słodkiej,
* 2 łyżeczki masła,
* 2 łyżeczki curry,
* 1 l bulionu warzywnego,
* chilli w proszku,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Przygotowaną marchewkę umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na plasterki, nie muszą być bardzo grube, ale przesadnie cienkie też nie. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobne kostki.
Drugi krok
Do średniej wielkości garnka wrzucić marchewkę oraz cebulę. Dorzucić masło – można zamiast niego użyć oliwy z oliwek – przykryć garnek pokrywką i dusić razem przez 6 – 8 minut.
Trzeci krok
Gdy warzywa będą już miękkie i podduszone, unieść pokrywkę i dodać kolejne elementy, paprykę, curry, szczyptę chili, imbir. Wymieszać dokładnie z warzywami, po czym zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Zamiast warzywnego, można użyć także drobiowego.Ponownie przykryć garnek i pozostawić do gotowania na 20 minut.
Czwarty krok
Ugotowaną zupę przelać do blendera, a następnie zmiksować całość, aż powstanie jednolita, pomarańczowa konsystencja. Doprawić solą i pieprzem, zamieszać jeszcze raz, po czym ponownie przelać do garnka i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.Podawać, póki jest ciepła. Dobrze smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, chlebem, jak również bez dodatków.