Advertising

Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową

Opiekun artykułu: bugis
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową

Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową

W Polsce zupy bardzo często goszczą na naszych rodzinnych stołach. Najchętniej przygotowujemy je na ciepło i w wersji, kiedy wiele rzeczy w zupie pływa i jest „co przegryźć”. Jednak coraz bardziej popularne stają się także zupy kremowe, które mają swoich zagorzałych zwolenników. Tak podana zupa wydaje się być bardziej elegancka, ale jednocześnie jednolita smakowo. Poniżej znajdziesz przepis na jedną z bardziej lubianych zup w naszym kraju i przygotowywaną praktycznie w każdym domu inaczej, czyli zupę pomidorową. Niektórzy lubią ją na kwaśno, inni na słodko, jedni z makaronem, drudzy z ryżem. Jedno jest jednak pewne: uwielbiamy ją. Ten przepis różni się nieco od naszego tradycyjnego wyobrażenia zupy pomidorowej, a mianowicie wzbogaca jej smak o marchewkę. Wypróbuj ją koniecznie!

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

Na bulion:

1 litr wody

2 udka z kurczaka

1 pietruszka

1 mały seler

1 mała cebula

1 por

2 marchewki

ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach

Dodatkowo:

5 marchewek

1 puszka pomidorów krojonych

duże opakowanie przecieru pomidorowego

sól i pieprz

czosnek (opcjonalnie)

świeże zioła, np. bazylia (opcjonalnie)

Na bulion: 1 litr wody 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 1 mały seler 1 mała cebula 1 por 2 marchewki ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach Dodatkowo: 5 marchewek 1 puszka pomidorów krojonych duże opakowanie przecieru pomidorowego sól i pieprz czosnek (opcjonalnie) świeże zioła, np. bazylia (opcjonalnie)