Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową

Opiekun artykułu: bugis
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową

Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową

W Polsce zupy bardzo często goszczą na naszych rodzinnych stołach. Najchętniej przygotowujemy je na ciepło i w wersji, kiedy wiele rzeczy w zupie pływa i jest „co przegryźć”. Jednak coraz bardziej popularne stają się także zupy kremowe, które mają swoich zagorzałych zwolenników. Tak podana zupa wydaje się być bardziej elegancka, ale jednocześnie jednolita smakowo. Poniżej znajdziesz przepis na jedną z bardziej lubianych zup w naszym kraju i przygotowywaną praktycznie w każdym domu inaczej, czyli zupę pomidorową. Niektórzy lubią ją na kwaśno, inni na słodko, jedni z makaronem, drudzy z ryżem. Jedno jest jednak pewne: uwielbiamy ją. Ten przepis różni się nieco od naszego tradycyjnego wyobrażenia zupy pomidorowej, a mianowicie wzbogaca jej smak o marchewkę. Wypróbuj ją koniecznie!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na bulion:

1 litr wody

2 udka z kurczaka

1 pietruszka

1 mały seler

1 mała cebula

1 por

2 marchewki

ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach

Dodatkowo:

5 marchewek

1 puszka pomidorów krojonych

duże opakowanie przecieru pomidorowego

sól i pieprz

czosnek (opcjonalnie)

świeże zioła, np. bazylia (opcjonalnie)

Na bulion: 1 litr wody 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 1 mały seler 1 mała cebula 1 por 2 marchewki ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach Dodatkowo: 5 marchewek 1 puszka pomidorów krojonych duże opakowanie przecieru pomidorowego sól i pieprz czosnek (opcjonalnie) świeże zioła, np. bazylia (opcjonalnie)
  • Gotowanie bulionu drobiowego

    Gotowanie kremu zaczniemy od przygotowania bulionu drobiowego. Dwa udka z kurczaka zalej 1 litrem zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Doprowadź wodę do wrzenia i ściągnij łyżką z jej powierzchni szumowiny, które powstały w wyniku ścięcia białka. Następnie dodaj seler, pietruszkę, podpieczoną cebulkę, dwie małe marchewki i pora. Gotuj całość przez około 45 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Następnie, kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź bulion.Jeśli z poprzedniego dnia został ci rosół, to możesz na nim ugotować tę zupę.

  • Podsmażanie marchewki

    Na patelni rozgrzej łyżkę (nie więcej) masła lub oliwy z oliwek. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również jedną małą czerwoną cebulę w drobną kostkę.Kiedy tłuszcz na patelni odpowiednio się już rozgrzeje, wrzuć na niego pokrojoną cebulkę i podsmażaj ją przez około 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę i całość podsmażaj na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty. Potem dodaj marchewkę z cebulą do gotującego się bulionu.

  • Dodawanie pomidorów

    Dodawanie pomidorów

    Teraz do bulionu dodaj także pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak zupy, możesz dodać także dwa małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie). Gotuj całość przez około 20 minut ma małym ogniu.

  • Doprawianie

    Po dwudziestu minutach zmiksuj zupę za pomocą blendera. Spróbuj ją, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami (opcjonalnie).

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę podawaj z dodatkiem kleksa ze śmietany kremówki, groszkiem ptysiowym lub zioło-czosnkowymi grzankami. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na zupę z kurczakiem i makaronem
  • rosół z kury
  • wykonanie roladek serowych
  • papryka
  • zupa cebulowa z pomidorami
  • zupa z soczewicy
  • żeberka wieprzowe
  • por
  • przepis na chłodnik
  • produkty spożywcze
  • kalafior
  • pomysł na zupę
  • zupa pomidorowa z tortellini
  • przepis na zupę kasztanową lanissterów
  • przepis na zupę krem ze szparagów