Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową
Przepis na kremową zupę pomidorowo-marchewkową
W Polsce zupy bardzo często goszczą na naszych rodzinnych stołach. Najchętniej przygotowujemy je na ciepło i w wersji, kiedy wiele rzeczy w zupie pływa i jest „co przegryźć”. Jednak coraz bardziej popularne stają się także zupy kremowe, które mają swoich zagorzałych zwolenników. Tak podana zupa wydaje się być bardziej elegancka, ale jednocześnie jednolita smakowo. Poniżej znajdziesz przepis na jedną z bardziej lubianych zup w naszym kraju i przygotowywaną praktycznie w każdym domu inaczej, czyli zupę pomidorową. Niektórzy lubią ją na kwaśno, inni na słodko, jedni z makaronem, drudzy z ryżem. Jedno jest jednak pewne: uwielbiamy ją. Ten przepis różni się nieco od naszego tradycyjnego wyobrażenia zupy pomidorowej, a mianowicie wzbogaca jej smak o marchewkę. Wypróbuj ją koniecznie!
Na bulion:
Dodatkowo:
Gotowanie bulionu drobiowego
Gotowanie kremu zaczniemy od przygotowania bulionu drobiowego. Dwa udka z kurczaka zalej 1 litrem zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Doprowadź wodę do wrzenia i ściągnij łyżką z jej powierzchni szumowiny, które powstały w wyniku ścięcia białka. Następnie dodaj seler, pietruszkę, podpieczoną cebulkę, dwie małe marchewki i pora. Gotuj całość przez około 45 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Następnie, kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź bulion.Jeśli z poprzedniego dnia został ci rosół, to możesz na nim ugotować tę zupę.
Podsmażanie marchewki
Na patelni rozgrzej łyżkę (nie więcej) masła lub oliwy z oliwek. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również jedną małą czerwoną cebulę w drobną kostkę.Kiedy tłuszcz na patelni odpowiednio się już rozgrzeje, wrzuć na niego pokrojoną cebulkę i podsmażaj ją przez około 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę i całość podsmażaj na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty. Potem dodaj marchewkę z cebulą do gotującego się bulionu.
Dodawanie pomidorów
Teraz do bulionu dodaj także pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak zupy, możesz dodać także dwa małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie). Gotuj całość przez około 20 minut ma małym ogniu.
Doprawianie
Po dwudziestu minutach zmiksuj zupę za pomocą blendera. Spróbuj ją, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami (opcjonalnie).
Serwowanie
Zupę podawaj z dodatkiem kleksa ze śmietany kremówki, groszkiem ptysiowym lub zioło-czosnkowymi grzankami. Smacznego!