Jak zrobić zupę cebulową z pomidorami i czosnkiem?
Jak zrobić zupę cebulową z pomidorami i czosnkiem?
Zupy to idealne rozwiązanie na chłodne zimowe dni. Rozgrzewają zziębnięty organizm, dodają energii, a przygotowane na bazie cennych warzyw dostarczają ważnych składników odżywczych i witamin. Cebulowa z pomidorami uodporni Cię przed przeziębieniem dzięki swym leczniczym właściwościom. Korzyści zdrowotne ze spożywania pomidorów skłaniają do tego, aby dodać je do cebulowej zupy, gdzie w połączeniu z nią tworzą zdrowotny i pożywny posiłek. W przypadku tego przepisu pomidory dodaje się w formie przecieru, który możesz zrobić sama.
Przygotowanie cebuli, czosnku i przecieru pomidorowego
Cebule i 2 ząbki czosnku drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij warzywa. Dopraw je odrobiną cukru i tymianku. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki i duś w garnku aż do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Przetrzyj pomidory przez sito, oddzielając pestki i skórę. Jeszcze raz je zagotuj i przecier masz gotowy. Jeżeli zrobisz go z większej ilości pomidorów, możesz przelać do wyparzonych słoików i poddać pasteryzacji.
Duszenie
Do cebuli i czosnku dodaj mąkę i zasmaż warzywa. Dodaj ocet i duś przez 3 minuty.
Gotowanie
Następnie wlej gorący bulion. Przypraw zupę listkiem laurowym i solą. Zagotuj. Do zupy dodaj przecier pomidorowy. Pozostaw zupę na 30 minut na małym ogniu.
Sposób podawania
Zupa cebulowa z pomidorami świetnie smakuje, jeżeli podaje się ją z chrupiącymi tostami. Tosty możesz przygotować według swojego uznania (w tosterze, na patelni, w piekarniku). Ważne, by były złociste i chrupkie. Przed podaniem posmaruj je roztartym czosnkiem i posyp startym żółtym serem. Włóż jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił.