Jak zrobić zupę ziemniaczano-porową?
Jak zrobić zupę ziemniaczano-porową?
Zupy to potrawy, które są może czasochłonne, ale warte przygotowania dla ich wybornego smaku i wartości odżywczych. Znudzeni tradycyjnymi zupami, możecie spróbować ugotować zupę z przepisu na zupę ziemniaczano-porową przygotowywaną na bazie rosołu. Jej charakterystyczny ostrzejszy smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią pikantniejsze potrawy. Przy czym pamiętajmy, że ziemniak tak naprawdę zawiera istotną dla naszego organizmu witaminę C, minerały, błonnik i białko. I wcale nie jest tuczący, staje się taki dopiero, gdy spożywamy go z tłustym mięsem oraz z sosami. Drugi składnik proponowanej przez mnie zupy to por. Jest on dietetyczny i lekkostrawny. Ponadto posiada wiele właściwości odżywczych i leczniczych.
Ziemniaczano-porowa zupa bardzo dobrze smakuje z jabłkiem i serkiem topionym. Jabłko ścierasz na tarce, a serek rozgniatasz widelcem. Następnie mieszasz oba składniki z niewielką ilością gorącej zupy i dolewasz do garnka.
Przygotowanie warzyw
Pory oczyść, umyj i pokrój je w centymetrowe kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Duszenie warzyw
Pory podduś w garnku na odrobinie masła. Dodaj do nich ziemniaki i duś obydwa składniki zupy przez około 5 minut, nie dłużej.
Gotowanie zupy
Do warzyw wlej rosół i gotuj zupę około 40 minut. Po upływie tego czasu odcedź warzywa na sicie i zmiksuj z niewielką ilością płynu. Aby nie pozostały w warzywach drobne włókna, możesz je przecedzić. Następnie przełóż warzywa z powrotem do garnka z wywarem, dodaj śmietanę i całość zagotuj. Przy końcu gotowania dopraw zupę solą i pieprzem.
Sposób podania
Zupę możesz podawać, dekorując ją pokrojoną w drobne paseczki szynką. Do zupy podaj grzanki lub bułkę.