Zaskakująca zupa bananowa – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: gusztav
Advertising
Zaskakująca zupa bananowa – jak ją przyrządzić?

Zaskakująca zupa bananowa – jak ją przyrządzić?

Zupa z bananów? Czemu nie. Choć to nietypowy składnik na zupę i do zupy, okazuje się jednak, że nadaje się świetnie do wykonania nieco słodkiego, nieco pikantnego przysmaku na obiad. Jeżeli jeszcze nie spróbowałaś zupy bananowej, zrób to teraz.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do ugotowania zupy bananowe konieczne jest zebranie świeżych składników, którym zupa zawdzięczać będzie dobry smak. Są to:
    * 4 banany,
    * 1/2 cebuli,
    * 4 szklanki wody,
    * 4 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 2 łyżki curry,
    * chili,
    * sól,
    * ziarna słonecznika.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę obrać z łupinki. Opalić ją nad palnikiem, uważając, żeby nie przypalić za bardzo. Przełożyć warzywo do garnka i zalać wodą. Ustawić garnek na średnim płomieniu palnika.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki, po czym wrzucić do wody. Doprawić curry oraz szczyptą chili. Gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby przyprawy dobrze rozpuściły się w wodzie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie wymaganego czasu wyłączyć płomień pod garnkiem, przelać jego zawartość do blendera i zmiksować dokładnie na papkę. Kawałki bananów oraz cebuli nie powinny być widoczne. Doprawić jeszcze odrobiną chili, aby była ostra.

    Gotową zupę rozlać do głębokich talerzy lub misek, ozdobić 1 łyżką jogurtu naturalnego oraz posypać ziarnami słonecznika. Smacznego!

Popularne tagi
  • jajko na twardo
  • przygotowanie żurku
  • receptura
  • przepis na zupę pieczarkową
  • goździki
  • danie jednogarnkowe
  • filet z kurczaka
  • zielony groszek
  • botwinka
  • jak ugotować zupę pomidorową
  • przepis na zupę z cukinii
  • pikantna zupa
  • mleko kokosowe
  • barszcz
  • przyprawa