Smaczna zupa pomidorowa z ryżem

Opiekun artykułu: paulinaz
Advertising
Smaczna zupa pomidorowa z ryżem

Smaczna zupa pomidorowa z ryżem

Zupa może być dobrą częścią obiadu albo skutecznie stanowić cały, zwłaszcza jeśli jest do bardzo smaczna zupa, a za taką uchodzi popularna pomidorówka. Wiele gospodyń posiada swoje sprawdzone przepisy na tę zupę, jednak jeśli wykonuje się ją pierwszy raz, warto skorzystać z poniższego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Żeby zupa pomidorowa była smaczna i budziła chęć dołożenia sobie na talerz kolejnej porcji, niezbędne są dobre produkty spożywcze, z których można ją wykonać. Są to:
    * 4 l wody,
    * 50 dag kości wieprzowej,
    * 3 łyżki mąki pszennej,
    * 2 marchewki,
    * 2 saszetki ryżu,
    * 1 pietruszka,
    * 1 cebula,
    * 1/2 pęczku koperku,
    * 100 g margaryny,
    * 200 g śmietany 18%,
    * 200 g koncentratu pomidorowego,
    * 2 liście laurowe,
    * 2 liście ziela angielskiego,
    * pieprz,
    * sól.
    Zamiast mięsa wieprzowego można użyć również drobiowego, np. 1 udka kurczaka lub 3 – 4 skrzydełek.

  • Etap pierwszy

    Wodę wlać do dużego garnka, dodać mięso, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotować przez 60 minut. W tym czasie umyć marchewkę i pietruszkę, obrać obie ze skórki, po czym wrzucić do wywaru i gotować, aż zmiękną. Kiedy warzywa całkiem zmiękną, wyjąć je. Marchewkę można pokroić w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy, natomiast pietruszkę wyrzucić lub skroić, w zależności od własnych upodobań smakowych.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Cebulę obrać z łupin i drobno pokroić. W osobnym, mniejszym garnku ugotować dwie saszetki ryżu z 1 łyżeczką soli, która nada im smaku. Jeżeli ze względów dietetycznych nie używa się soli, można zrezygnować z dodawania jej do ryżu i ograniczyć się do posolenia wywaru.

    Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni, na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do cebuli z koncentratem dodać mąkę i szybko mieszać. Gdy połączy się dobrze z pozostałymi składnikami,  dodać do wywaru i mieszać dokładnie przy pomocy trzepaczki do jajek.W misce rozrobić śmietanę z 2 – 4 łyżkami wywaru i również dodać do niego. Doprawić solą i pieprzem.Do gotowej zupy dodać ryż, a po nalaniu porcji na talerz posypać koperkiem. Gotowe.