Przepis na szybki i smaczny rosół

Opiekun artykułu: kornelia
Advertising
Przepis na szybki i smaczny rosół

Przepis na szybki i smaczny rosół

Rosół to zupa o niezwykłych właściwościach, która wspaniale syci, rozgrzewa, przynosi ukojenie w chorobie, jak również w problemach żołądkowych. Są to doskonałe powody do tego, aby nauczyć się ją przygotowywać samodzielnie. Wbrew pozorom, a nawet szeroko rozpowszechnionym opiniom, gotowanie rosołu nie jest trudne. Jeśli zbierze się wszystkie składniki, można mieć dobrą zupę w bardzo krótkim czasie.

Advertising
Advertising
  • Składniki na zupę

    Składniki na zupę

    Podstawą rosołu są składniki. Muszą być świeże oraz dobrej jakości, żeby zupa miała oczekiwany smak. Do najważniejszych elementów należą:
    * 1 kg kury,
    * 2 marchewki,
    * 1 cebula,
    * 1 por,
    * 1 mały seler,
    * 2 liście laurowe,
    * 2 sztuki ziela angielskiego,
    * 2 kostki rosołowe,
    * 2 l wody,
    * 200 g makaronu.
    Jeśli woli się rosół z ryżem, można wymienić makaron na 1 torebkę ryżu.

  • Krok pierwszy

    Kurę dokładnie umyć. Nie powinno być na niej żadnych nieczystości. Odzieranie ze skóry nie jest konieczne, łatwiej będzie to wykonać po ugotowaniu. Przełożyć kurę do dużego garnka i zalać wodą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie gdy kura będzie się gotować, umyć wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Pora pokroić na kilka mniejszych części. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zebrać łyżką powstającą na jej powierzchni pianę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Obrane warzywa pokroić na mniejsze części. Można od razu na plasterki, lecz lepiej sprawdzi się pokrojenie ich na wąskie paski. Dzięki temu nie rozgotują się. Wrzucić je oraz przyprawy do wody. Doprawić kostkami rosołowymi, po czym zmniejszyć gaz i gotować przez 2 godziny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rosół powinien być klarowną zupą, dlatego przed podaniem należy przecedzić go przez sitko. Można robić to bezpośrednio nad każdym talerzem albo po ugotowaniu przecedzić całość przez duże gęste sito. Wtedy też trzeba wcześniej wyjąć kawałki kury i warzywa.Rosół podawać z makaronem albo ryżem, pokrojonymi warzywami oraz kawałkami kury. Tak przygotowana zupa może stać się nie tylko odświętnym daniem.