Jak zrobić chłodnik pomidorowy (hiszpańskie gazpacho)?

Opiekun artykułu: sandora
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić chłodnik pomidorowy (hiszpańskie gazpacho)?

Jak zrobić chłodnik pomidorowy (hiszpańskie gazpacho)?

Chłodniki to rozwiązanie na czas, w którym z nieba leje się żar, a nam samym zaczyna brakować apetytu. Chłodniki nie wymagają poświęcenia dużo czasu i pracy przy ich przygotowywaniu. Są sycące i orzeźwiające, a dzięki temu, że składają się z warzyw, dostarczają nam witamin i składników mineralnych, tak ważnych podczas letnich upałów.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1/2 kg pomidorów

1 ogórek

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

6 kromek bułki

masło do smażenia grzanek

1/2 kg pomidorów 1 ogórek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 6 kromek bułki masło do smażenia grzanek
  • Przygotowanie pomidorów

    Przygotowanie pomidorów

    Pomidory sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórki.

  • Przygotowanie reszty produktów

    Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz ze skórki i dodaj go do pomidorów. Dodaj obrane ze skórki 2 kromki bułki i oliwę, kolejno zmiksuj składniki. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę i odstaw.

  • Chłodzenie

    Wstaw przygotowany chłodnik do lodówki na około 2 – 3 godziny.

  • Grzanki

    Grzanki

    Z pozostałych kromek bułki usmaż na maśle grzanki.

  • Sposób podania

    Sposób podania

    Doprawiony solą i pieprzem, mocno schłodzony chłodnik podawaj w miseczkach. Pokrojone ogórki i paprykę oraz grzanki podaj osobno.