Apetyczny krem z ogórka na każdą okazję
Apetyczny krem z ogórka na każdą okazję
Klasyczna zupa ogórkowa jest bardzo smaczna, jednak czasem ma się ochotę na coś zupełnie innego, chociaż też o smaku ogórka. Dobrze sprawdza się w takiej sytuacji zupa-krem z zielonego ogórka, która może być dobrym orzeźwieniem w czasie upalnych dni. Zupa krem jest delikatna i bardzo prosta do przygotowania.
Potrzebne składniki
Dobra zupa to odpowiednie składniki, które pozwalają na uzyskanie pysznego smaku. Do wykonania zupy niezbędne są:
* 2 ogórki zielone,
* 3 ziemniaki,
* 1 pęczek koperku,
* 2 kostki bulionu warzywnego,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 150 ml śmietany 12%,
* 1 serek topiony,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Oba ogórki umyć pod zimną, bieżącą wodą. Obrać ze skórki i przekroić na pół. Nożykiem albo łyżeczką pozbyć się wszystkich pestek, które znajdują się wewnątrz ogórka. Oczyszczone warzywo pokroić na mniejsze części.
Krok drugi
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do średniej wielkości garnka nalać 1 litr wody. Postawić na gazie i zacząć podgrzewać, po czym wrzucić do wody 2 kostki rosołowe i doprowadzić do zagotowania się wody oraz rozpuszczenia się kostek. Gdy kostki będą już rozpuszczone, dodać do wody ziemniaki i ogórki. Ugotować do miękkości ziemniaków.
Krok trzeci
Gdy warzywa będą ugotowane, można wyłączyć gaz pod garnkiem, a otrzymany wywar wraz warzywami zmiksować w blenderze. Po wykonaniu tego ponownie przelać do garnka i zacząć gotować na małym ogniu.
Krok czwarty
Do śmietany dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie i tym specyfikiem zagęścić zupę. Następnie rozdrobnić serek i dodać go do potrawy, uważając, żeby w zupie nie pojawiły się grudki. Przyprawić solą i pieprzem.Koperek posiekać i dodać albo gdy zupa jest jeszcze w garnku, albo posypać nim ją po przelaniu na talerze. Podawać na ciepło lub na zimno, zgodnie z własnymi upodobaniami.