Apetyczny krem z ogórka na każdą okazję

Opiekun artykułu: geromo
Advertising
Apetyczny krem z ogórka na każdą okazję

Apetyczny krem z ogórka na każdą okazję

Klasyczna zupa ogórkowa jest bardzo smaczna, jednak czasem ma się ochotę na coś zupełnie innego, chociaż też o smaku ogórka. Dobrze sprawdza się w takiej sytuacji zupa-krem z zielonego ogórka, która może być dobrym orzeźwieniem w czasie upalnych dni. Zupa krem jest delikatna i bardzo prosta do przygotowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobra zupa to odpowiednie składniki, które pozwalają na uzyskanie pysznego smaku. Do wykonania zupy niezbędne są:
    * 2 ogórki zielone,
    * 3 ziemniaki,
    * 1 pęczek koperku,
    * 2 kostki bulionu warzywnego,
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    * 150 ml śmietany 12%,
    * 1 serek topiony,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Oba ogórki umyć pod zimną, bieżącą wodą. Obrać ze skórki i przekroić na pół. Nożykiem albo łyżeczką pozbyć się wszystkich pestek, które znajdują się wewnątrz ogórka. Oczyszczone warzywo pokroić na mniejsze części.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do średniej wielkości garnka nalać 1 litr wody. Postawić na gazie i zacząć podgrzewać, po czym wrzucić do wody 2 kostki rosołowe i doprowadzić do zagotowania się wody oraz rozpuszczenia się kostek. Gdy kostki będą już rozpuszczone, dodać do wody ziemniaki i ogórki. Ugotować do miękkości ziemniaków.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy warzywa będą ugotowane, można wyłączyć gaz pod garnkiem, a otrzymany wywar wraz warzywami zmiksować w blenderze. Po wykonaniu tego ponownie przelać do garnka i zacząć gotować na małym ogniu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do śmietany dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie i tym specyfikiem zagęścić zupę. Następnie rozdrobnić serek i dodać go do potrawy, uważając, żeby w zupie nie pojawiły się grudki. Przyprawić solą i pieprzem.Koperek posiekać i dodać albo gdy zupa jest jeszcze w garnku, albo posypać nim ją po przelaniu na talerze. Podawać na ciepło lub na zimno, zgodnie z własnymi upodobaniami.