Przepis na tradycyjny krupnik

Opiekun artykułu: magia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na tradycyjny krupnik

Przepis na tradycyjny krupnik

Krupnik to danie z kuchni polskiej, które niegdyś było niezwykle popularne, ale współcześnie przyrządza się je rzadziej. Należy jednak przywrócić dawną świetność krupnikowi, gdyż ta zupa jest nie tylko smaczna i intrygująca, oryginalna, ale przede wszystkim pożywna ze względu na zawartość kaszy. To więc idealny obiad na jesienne oraz zimowe popołudnia, kiedy trzeba się szybko ogrzać oraz porządnie najeść. Jeśli w twoim domu nigdy nie gotowano krupniku i nie wiesz, jak on smakuje, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis i przekonać się, jak smaczna jest ta zupa. Na pewno przypadnie ci do gustu, zwłaszcza jeśli lubisz kaszę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 duże udka z kurczaka (razem z pałeczką)

2,5 litra wody

2 marchewki + 1 do starcia

1 duża pietruszka

1 por

½ selera

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

130 g kaszy jęczmiennej

natka pietruszki do posypania

sól i pieprz

2 duże udka z kurczaka (razem z pałeczką) 2,5 litra wody 2 marchewki + 1 do starcia 1 duża pietruszka 1 por ½ selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 130 g kaszy jęczmiennej natka pietruszki do posypania sól i pieprz
  • Gotowanie wywaru

    W pierwszej kolejności zabierzemy się za gotowanie wywaru. Do garnka włóż udka z kurczaka, a następnie zalej je około 2,5 litrami wody. Postaw na ogniu naczynie. Po kilku minutach woda z mięsem zacznie się gotować. Na powierzchni utworzą się „szumowinki”, czyli ścięte białko mięsa. Zanim przejdziesz do kolejnego etapu, musisz je wszystkie zebrać dokładnie za pomocą małego sitka czy łyżki. Dopiero teraz dodaj pieprz w ziarenkach, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj wodę z kurczakiem oraz przyprawami przez około 20 minut na małym ogniu.W tym czasie zabierz się za przygotowanie włoszczyzny. Seler obierz i przekrój na pół, gdyż będzie nam potrzebna tylko połówka. Pora zwiąż razem z natką pietruszki za pomocą nitki, aby nie rozsypały się w zupie. Potem obierz marchewki oraz pietruszkę. Wszystkie warzywa wrzuć do wywaru. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez następnych 20 – 30 minut.

  • Dodawanie kaszy i ziemniaków

    Sprawdź, czy mięso oraz warzywa są już miękkie i czy wywar nabrał ich smaku. Jeśli tak, wyłóż je. Warzywa nie będą już potrzebne, natomiast kiedy mięso z kurczaka lekko przestygnie, zdejmij z niego skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i na razie odstaw.Do zupy dodaj kaszę jęczmienną, dopraw ją odrobiną soli i zamieszaj. Odczekaj około 7 – 10 minut i wówczas dodaj pokrojone w kostki ziemniaki. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków – około 15 minut.

  • Dodawanie marchewki i mięsa

    Kiedy ziemniaki będą już miękkie, możesz dodać do zupy startą marchewkę. Sprawi ona, że krupnik będzie smaczniejszy i będzie lepiej wyglądał. Dodatkowo, dodaj także pokrojone wcześniej mięso drobiowe. Sprawi ono, że zupa będzie bardziej sycąca. Teraz spróbuj zupy i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę podawaj na gorąco z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!