Pyszna zupa brokułowa z serem
Pyszna zupa brokułowa z serem
Zielony brokuł jest lubianym warzywem. Nie pachnie zachwycająco, jednak jest dobrym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek, zapiekanek oraz sosów. Jeżeli na co dzień wykorzystuje się go w taki sposób, z pewnością chętnie spróbuje się również apetycznej zupy brokułowej. Oto przepis.
Składniki na zupę
Dobrą zupę można przygotować tylko z dobrych składników. Najlepsze są składniki świeże, jednak jeżeli pora roku nie sprzyja zakupieniu świeżego brokułu, mrożony również pozwoli przygotować dobrą zupę. Wśród składników na zupę muszą znaleźć się:
* 2 główki brokułów,
* 1 szklanka mąki pszennej,
* 1 szklanka śmietany 12%,
* 2,5 l wody,
* 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
* 1,5 łyżeczki soli,
* 3 kostki rosołowe, drobiowe,
* 3 szklanki sera żółtego, startego,
* 1 kg filetów drobiowych,
* 110 g masła.
Niezbędny jest oczywiście garnek do przyrządzenia zupy oraz ładne miseczki do ich podania.Krok pierwszy
W niewielkim rondelku, na małym ogniu rozpocząć rozpuszczanie masła. Gdy będzie całkowicie rozpuszczone, dodać mąkę i intensywnie zamieszać, aby powstała gęsta zasmażka. Wyłączyć ogień pod rondlem.
Krok drugi
Do większego garnka nalać wody i zacząć ją podgrzewać. Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić. Pokroić w niewielkie kostki i wrzucić do bulionu.Oba brokuły umyć, a najlepiej przepłukać w wodzie z octem, żeby wywabić z nich ewentualne robaki. Odciąć różyczki brokułowe i podzielić je na mniejsze części. Wrzucić je do bulionu. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość gotować na dużym ogniu 45 minut.
Krok trzeci
Łyżeczka po łyżeczce wmieszać do zupy zasmażkę, aż zacznie gęstnieć. Gotować 5 minut, po czym dołączyć do zupy śmietanę i ponownie zamieszać.
Krok czwarty
Na zakończenie rozpocząć dodawanie żółtego sera. Należy wykonywać to po 1 szklance i mieszać do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Kiedy cały ser znajdzie się w zupie, jest to znak, że potrawa jest gotowa. Można ją przelewać ją do misek i podawać.