Jak zrobić chłodnik z botwinki?

Opiekun artykułu: adacool
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak zrobić chłodnik z botwinki?

Jak zrobić chłodnik z botwinki?

Podczas gorących letnich dni nasz apetyt ulega znacznemu osłabieniu. Jednak dostarczenie organizmowi energii w postaci pożywienia jest bardzo istotne. W tym szczególnym okresie świetnie sprawdzają się chłodniki. Poniżej przedstawiam przepis na pyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinki.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 pęczek botwinki

30 dag ogórków

3/4 litra zsiadłego mleka lub jogurtu

1 pęczek szczypiorku

1/2 pęczka koperku

sok z cytryny

1/2 litra burakowego koncentratu

sól i pieprz do smaku

4 jajka

1 pęczek botwinki 30 dag ogórków 3/4 litra zsiadłego mleka lub jogurtu 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka koperku sok z cytryny 1/2 litra burakowego koncentratu sól i pieprz do smaku 4 jajka
  • Przygotowanie botwinki

    Przygotowanie botwinki

    Botwinkę umyj. Oczyść ją i ugotuj zarówno łodyżki, jak i małe buraczki w około szklance osolonej wody. Dodaj sok z cytryny, by wywar nie utracił koloru. Następnie wystudź. Kolejno wymieszaj botwinkę z jogurtem lub ze zsiadłym mlekiem i burakowym koncentratem.

  • Przygotowanie reszty warzyw

    Ogórki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, kolejno drobno je posiekaj.

  • Chłodzenie

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i dobrze schłodź.

  • Sposób podania

    Sposób podania

    Przed podaniem chłodnika ugotuj jajka i wystudź je. Na talerze połóż po jednym jajku pokrojonym w ćwiartki i zalej chłodnikiem.