Przepis na oryginalną zupę hiszpańską z czosnkiem
Przepis na oryginalną zupę hiszpańską z czosnkiem
Pomidorówka, ogórkowa, rosół to zupy jadane tak często, że w końcu stają się nudne. Żeby nie patrzeć na obiad z niechęcią, warto wypróbować coś innego. Jeżeli lubi się ostre smaki i czosnek, można przygotować pyszną zupę rodem z Hiszpanii, idealną na wiosenne i letnie obiady na świeżym powietrzu.
Potrzebne składniki
Do przygotowania aromatycznej zupy, która pozwoli na przeniesienie się duchem do gorącej Hiszpanii, niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajduje się:
* 6 ząbków czosnku,
* 4 jajka,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2 łyżeczki papryki słodkiej,
* 1 łyżeczka kolendry,
* 1 l bulionu wołowego,
* tymianek,
* pieprz,
* sól.
Przyda się również duży garnek, kolorowe miski żaroodporne i bagietka, którą można dodać do posiłku, żeby był bardziej sycący.Krok pierwszy
Czosnek umyć i obrać z delikatnej łupinki, po czym każdy ząbek przekroić wzdłuż na dwie części. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek i podgrzewać czosnek, aż nabierze złotego koloru. Przełożyć do innego naczynia.
Krok drugi
Do wcześniej używanego rondla wsypać paprykę słodką i podsmażyć. Następnie zalać bulionem i zamieszać. Do podgrzewającego się bulionu dodać tymianek, czosnek oraz kolendrę. Kolendrę należy przed wrzuceniem posiekać na drobne kawałeczki. Ponownie zamieszać i doprawić solą oraz pieprzem, po czym podgrzewać na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok trzeci
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Przygotowaną zupę przelać do miseczek żaroodpornych, lecz nie zalewając ich po sam brzeg. Do każdej wbić 1 całe jajko, po czym wsunąć wszystkie do piekarnika.Zapiekać 3 – 4 minuty, żeby jajko zdążyło się zsiąść.
Krok czwarty
Zupę należy podawać gorącą, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki oraz dodać kilka plasterków bagietki. Aromatyczny, czosnkowy zapach sprawi, że jedzenie zupy będzie przyjemnością.