Prosty sposób przygotowania zupy-kremu z groszku i mięty

Opiekun artykułu: tck
Advertising
Prosty sposób przygotowania zupy-kremu z groszku i mięty

Prosty sposób przygotowania zupy-kremu z groszku i mięty

Groszek jako warzywo zielone jest jednym z najzdrowszych składników spożywczych. Zazwyczaj widuje się go w sałatkach oraz zapiekankach, jednak nie jest to jedyny sposób na wykorzystanie cennego elementu. Z groszku oraz kilku innych dodatków można uzyskać smaczną oraz sycącą, orzeźwiającą zupę, idealną na cieplejsze dni.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznej zupy kremowej z groszku nie jest bardzo czasochłonne, co jest wielką zaletą dania. Trzeba jednak przygotować odpowiednie składniki spożywcze, czyli:
    * 1,5 l bulionu warzywnego,
    * 0,5 kg mrożonego groszku zielonego,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 1 cebulę,
    * 1szczypiorek,
    * 1 garść świeżej mięty,
    * 1 jogurt naturalny,
    * oliwę z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wyjąć groszek z zamrażalnika i dokładnie rozmrozić. Odłożyć 1 – 2 łyżki do osobnej miseczki, żeby wykorzystać zielone kulki do dekoracji. Cebulę obrać z łupinki, po czym drobno posiekać. Na tym etapie można również umyć szczypiorek i pokroić go na mniejsze kawałeczki, odłożyć na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Na drugim palniku pieca postawić garnek. Wlać do niego bulion warzywny, wsypać groszek. Gotować przez 15 – 20 minut, aż groszek dostatecznie zmięknie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do zupy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wsypać dowolną ilość soli oraz pieprzu, po czym całą zawartość garnka przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Gdy zupa nabierze kremowej konsystencji, ponownie przelać do garnka i gotować jeszcze przez 5 minut. W osobnym naczyniu zmieszać ze sobą jogurt z posiekaną drobno miętą. Można dodać również odrobinę drobno startej skórki cytrynowej.Gotową zupę rozlewać do miseczek, ozdabiając jogurtem z miętą oraz wcześniej przygotowanym groszkiem do dekoracji. Tak przygotowane danie podawać i cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem.