Jak przyrządzić wielkanocny żurek?

Opiekun artykułu: mamasw
Advertising
Jak przyrządzić wielkanocny żurek?

Jak przyrządzić wielkanocny żurek?

Wielkanocny żurek jedzony w czasie świątecznego śniadania to tradycja w wielu polskich domach. Zazwyczaj każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis, lubiany przez nią i przez domowników, jednak jeśli chce się spróbować czegoś nowego, warto skorzystać z poniższej propozycji.

Advertising
Advertising
  • Składniki na żurek

    Składniki na żurek

    Przygotowanie żurku wymaga zakupienia odpowiednich, dobrej jakości produktów, które sprawią, że smak zupy będzie wyjątkowy. Należą do nich przede wszystkim:
    * 1/2 litra zakwasu na żurek,
    * 1 marchewka,
    * 1/2 selera,
    * 1 pietruszka,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżeczka majeranku,
    * 3 ziarenka ziela angielskiego,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 listek laurowy,
    * 10 dag kiełbasy,
    * 10 dag wędzonego boczku,
    * 80 dag ziemniaków,
    * 125 ml śmietany,
    * szczypta soli.
    Poza składnikami niezbędny jest również garnek, w którym można przygotować zupę, oraz głębokie talerze, do których będzie można ją nalać.

  • Pierwszy krok

    Warzywa – marchewkę, seler i pietruszkę – należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki, najlepiej duże. Nie trzeba ich kroić w niewielkie kostki, jak przy zupie jarzynowej. Wszystkie kawałki wrzucić do garnka, po czym wlać do niego 1 litr zimnej wody i rozpocząć gotowanie. Tuż po włączeniu gazu wywar należy posolić, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Boczek wędzony należy pokroić w kostkę, drobną, ale nie przesadnie. Cebulę obrać z łupinki i również pokroić na kawałki, a następnie obydwa składniki przysmażyć na patelni aż do dokładnego zeszklenia się cebuli. W czasie gdy oba elementy będą znajdować się na patelni, można obrać ziemniaki, umyć je zimną wodą, po czym pokroić w kostkę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Warzywa wyjąć z gotującego się wywaru i odłożyć na osobny talerz. Do wciąż gotującej się wody dodać pokrojone ziemniaki, boczek z cebulą i gotować wszystko 15 minut. Po tym czasie można wlać zakwas oraz śmietanę. Ząbek czosnku zgnieść w prasce i dosypać do zupy. Doprawić majerankiem, solą i gotować jeszcze przez 5 – 10 minut. Żurek można podawać z plasterkami kiełbasy, a w czasie świąt wielkanocnych z kawałkami jajek.