Jak ugotować smaczną zupę z zielonych szparagów?

Opiekun artykułu: suder
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak ugotować smaczną zupę z zielonych szparagów?

Jak ugotować smaczną zupę z zielonych szparagów?

Jeśli szparagi gotowane lub pieczone nie przemawiają do Ciebie, wiedz, że są inne możliwości ich przygotowania oraz podania. Zupa jest z pewnością jednym z ciekawszych oraz prostszych, który można dowolnie doprawić. Gdy masz ochotę na coś zielonego, daj się skusić i skorzystaj z naszego przepisu na zupę z zielonych szparagów. Nie pożałujesz.

Advertising
Advertising
  • Składniki potrzebne do zupy

    Składniki potrzebne do zupy

    Do wykonania zupy niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze, koniecznie świeże, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 1 kg szparagów,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 2 cebule,

    * 4 ziemniaki,

    * 50 ml śmietany 30%,

    * 100 ml oliwy,

    * 1,5 l bulionu warzywnego,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szparagi przemyć pod bieżącą wodą, pociąć albo połamać na mniejsze kawałki. Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki, umyć i pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę także pozbawić ich naturalnej otoczki oraz bardzo drobno posiekać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić na nią cebulę z czosnkiem. Zeszklić, pilnując, aby składniki się nie przypaliły. Do zeszklonych warzyw wlać bulion i przykryć naczynie pokrywką, gotując przez 20 minut. Po tym czasie wrzucić do wywaru kawałki ziemniaków oraz szparagów i pozostawić do dalszego gotowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotować wywar z warzywami aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wtedy należy przelać całość do blendera i dokładnie zmiksować, uzyskując gładką zieloną papkę. Z powrotem przelać krem szparagowy do garnka i zacząć podgrzewać ponownie, grzejąc przez 5 minut. Na tym etapie można już doprawić zupę solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną bazylii, a gdy zupa będzie gorąca, przelewać ją do miseczek. Przed podaniem można dodać 1/2 łyżeczki śmietany albo oliwę. Smacznego!