Aromatyczna zupa z kurek – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: okhan
Advertising
Aromatyczna zupa z kurek – jak ją przyrządzić?

Aromatyczna zupa z kurek – jak ją przyrządzić?

Wraz z nadejściem jesieni można zacząć raczyć się grzybowymi przysmakami. Marynowane oraz smażone na maśle grzybki to nie jedyna możliwość. Na czele ulubionych potraw z grzybków, w tym z małych kurek, znajduje się zupa. Ma wspaniały zapach oraz smak, który sprawia, że jedzenie nie kończy się na jednym talerzu. Chce się zjeść więcej, tym więcej, im lepszy jest przepis na zupę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobra zupa składa się z równie dobrych składników. Wśród nich muszą znaleźć się koniecznie:
    * 0,5 kg kurek,
    * 1,5 l bulionu warzywnego,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 6 ziemniaków,
    * 20 dag boczku wędzonego,
    * 3 łyżki masła,
    * śmietana 12%,
    * ziele angielskie,
    * pieprz,
    * sól,
    * koperek.

  • Pierwszy krok

    Przygotowane kurki oczyścić i umyć. Jeżeli grzyby są większe, przekroić je na mniejsze części, jeśli małe, używać w całości.Na patelni rozgrzać masło i gdy tylko się roztopi, wrzucać kurki. Podsmażyć, aż lekko się zarumienią.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Kawałek boczku pokroić na cienkie paski. Wrzucić na patelnię. Cebulę obrać i posiekać na niewielkie fragmenty, po czym wsypać na patelnię, żeby dobrze się przyrumieniła. Mieszać wszystko od czasu do czasu.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ziemniaki obrać ze skórki, umyć pod zimną wodą i pokroić w kostkę. Wywar przelać do garnka, wrzucić ziemniaki i zacząć gotować. W trakcie gotowania dodać wszystkie przyprawy. Gdy ziemniaki będą półtwarde, można uzupełnić wywar o kurki, boczek i cebulę. Dodać czosnek posiekany na kawałki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do kubka wlać 1 chochelkę wywaru, dodać 2 – 3 łyżki śmietany. Zamieszać, a następnie wlać do zupy, zagęszczając ją. Podgrzewać jeszcze 5 minut.Zupa powinna być podawana bardzo gorąca i przed podaniem ozdobiona koperkiem. Smacznego!