Jak przygotować zupę z cukinii?
Jak przygotować zupę z cukinii?
Cukinia jest warzywem znanym i lubianym. Najczęściej wykorzystuje się ją do grillowania, do sałatek albo do wykonywania pysznych placków. Jednak równie dobrze sprawdza się jako główny składnik zupy, która ma dobry smak i ładny, zielony kolor. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na danie z cukinii.
Niezbędne składniki
Aby przyrządzić ciepłą zupę, potrzebne będą odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 750 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego),
* 2 cukinie,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* oregano,
* pieprz,
* sól,
* oliwa do smażenia.Krok pierwszy
Obie cukinie należy dokładnie umyć pod zimną wodą, po czym obrać ze skórki, uważając, żeby nie obrać jej z za dużą ilością miąższu. Można również pozostawić skórkę, dzięki czemu zupa będzie miała bardziej wyrazisty, zielony kolor. Pokroić w kostkę.
Krok drugi
Do garnka z grubym dnem wlać nieco oleju. Rozprowadzić go po dnie i wrzucić cukinię. Czosnek obrać z łupinek i pokroić bardzo drobno albo zgnieść w prasce i wrzucić do cukinii. Wymieszać wszystkie składniki.Dodać sól i pieprz do smaku, po czym smażyć aż do momentu, kiedy cukinia będzie delikatnie złocista.
Krok trzeci
Gdy cukinia będzie miała już odpowiedni kolor, wlać bulion i dodać 1 łyżeczkę oregano. Pomieszać całość, przykryć pokrywką i pozostawić na średnim gazie przez 20 minut.Po upływie tego czasu zawartość garnka przelać do blendera i dokładnie zmiksować, do uzyskania gładkiej, zielonej masy. Ponownie przelać do garnka i podgrzewać krem jeszcze przez 5 minut.
Krok czwarty
Do garnka z podgrzewającą się zupą dodać oliwę z oliwek, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie i gdy będzie bardzo ciepła, zacząć przelewać do głębokich talerzy albo misek.Zupę z cukinii można podawać z różnymi dodatkami – z pietruszką, z cienkimi plasterkami świeżej cukinii, z groszkiem ptysiowym, z grzankami czosnkowymi. Z każdym z wymienionych elementów będzie smakowała wyśmienicie.