Przepis na zupę pomidorową z tortellini
Przepis na zupę pomidorową z tortellini
Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych i często przyrządzanych w naszych domach zup. Jest ona lekko kwaskowata, o wyraźnych smaku i zapachu pomidorów oraz aromacie dodawanych ziół. W swojej klasycznej, polskiej wersji występuje z makaronem oraz ryżem – trwa zresztą zażarta walka o to, która z tych wersji jest lepsza. Ten przepis pokaże ją w nowej odsłonie, bo z dodatkiem włoskich pierożków, które nazywają się tortellini. One same występują z różnymi farszami, jednak zawsze podaje się je w towarzystwie pomidorowego sosu, dlatego nasza zupa pasuje tutaj jak ulał. Sprawdź przepis na polsko-włoskie danie.
Podsmażanie
Pierwszym etapem będzie podsmażenie cebuli oraz aromatycznego czosnku w tym samym garnku, w którym będziesz gotować zupę. Postaw garnek na ogień i rozgrzej w nim łyżkę masła lub oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulkę czerwoną oraz przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku. Jeśli nie masz praski, wówczas ząbki czosnku posyp szczyptą soli, rozgnieć je, a następnie bardzo drobno posiekaj. Czosnek z cebulą podsmażaj na małym ogniu przez około trzy – cztery minuty, aż się zeszklą. Następie wrzuć do garnka krojone pomidory. Zamieszaj je z cebulą i czosnkiem, a potem posyp szczyptą cukru. Cukier wydobywa smak z pomidorów. Teraz zalej wszystko bulionem drobiowym. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 20 minut.
Przyprawianie
Kiedy zupa już się podgotuje, a pomidory oddadzą swój smak, dosyp do niej posiekaną świeżą bazylię lub łyżkę tej suszonej. Dodaj także szczyptę ostrej papryki. Za pomocą blendera zmiksuj zupę, a potem ją zabiel śmietaną 18%. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować śmietanę. Spróbuj zupy, a następnie dopraw ją solą i jeśli trzeba, pieprzem.
Gotowanie tortellini
Tortellini będziemy gotować w zupie. Na wrzącą zupę wrzuć opakowanie serowych tortellini. Po około ośmiu minutach będą gotowe i możesz wówczas serwować potrawę.
Serwowanie
Zupę pomidorową podawaj ciepłą. Możesz dodać do niej natkę pietruszki, bazylię lub starty żółty ser. Smacznego!