Pyszna zupa z cukinii – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: hartman
Advertising
Pyszna zupa z cukinii – jak ją przyrządzić?

Pyszna zupa z cukinii – jak ją przyrządzić?

Gdy tylko cukinie pojawią się w sklepach, rozpoczyna się prawdziwe szaleństwo cukinii w kuchni. Zazwyczaj grilluje się je albo dodaje do sałatek, lecz równie dobrze sprawdzają się jako podstawowy składnik dobrej zupy. Jeżeli ma się ochotę na coś zielonego na talerzu, zupa z cukinii będzie najlepszym rozwiązaniem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić dobrą zupę, konieczne jest zebranie świeżych i dobrych składników, wśród których muszą znaleźć się:
    * 750 ml rosołu,
    * 2 cukinie średnie,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * suszone oregano,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cukinie dokładnie umyć. Pokroić w kostkę, ale nie obierać ze skórki. Dzięki niej zupa będzie miała ładny zielony kolor. Po pokrojeniu warzyw sięgnąć po garnek z grubym dnem. Wlać odrobinę oleju i podgrzać go, a następnie wrzucić na tłuszcz cukinię.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce prosto do cukinii. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać dokładnie, po czym przysmażać aż do momentu uzyskania przez cukinię złotej barwy. Gdy do tego dojdzie, zalać całość rosołem, dodać 1 łyżkę oregano i wymieszać dokładnie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotować całość przez 20 minut. Po tym czasie przelać zupę do blendera, miksując ją na gładką zieloną papkę. Ponownie wlać do garnka i gotować jeszcze 5 minut. Na zakończenie doprawić oliwą z oliwy i zamieszać.Zupę przelewać do misek i podawać z dowolnymi dodatkami. Najlepszymi z nich są: grzanki, groszki ptysiowe, ser żółty, jogurt grecki albo odrobina szczypiorku. Cukiniowe danie nadaje się świetnie jako posiłek na lato.