Pyszna zupa z cukinii – jak ją przyrządzić?
Pyszna zupa z cukinii – jak ją przyrządzić?
Gdy tylko cukinie pojawią się w sklepach, rozpoczyna się prawdziwe szaleństwo cukinii w kuchni. Zazwyczaj grilluje się je albo dodaje do sałatek, lecz równie dobrze sprawdzają się jako podstawowy składnik dobrej zupy. Jeżeli ma się ochotę na coś zielonego na talerzu, zupa z cukinii będzie najlepszym rozwiązaniem.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić dobrą zupę, konieczne jest zebranie świeżych i dobrych składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 750 ml rosołu,
* 2 cukinie średnie,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* suszone oregano,
* pieprz,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Cukinie dokładnie umyć. Pokroić w kostkę, ale nie obierać ze skórki. Dzięki niej zupa będzie miała ładny zielony kolor. Po pokrojeniu warzyw sięgnąć po garnek z grubym dnem. Wlać odrobinę oleju i podgrzać go, a następnie wrzucić na tłuszcz cukinię.
Krok drugi
Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce prosto do cukinii. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać dokładnie, po czym przysmażać aż do momentu uzyskania przez cukinię złotej barwy. Gdy do tego dojdzie, zalać całość rosołem, dodać 1 łyżkę oregano i wymieszać dokładnie.
Krok trzeci
Gotować całość przez 20 minut. Po tym czasie przelać zupę do blendera, miksując ją na gładką zieloną papkę. Ponownie wlać do garnka i gotować jeszcze 5 minut. Na zakończenie doprawić oliwą z oliwy i zamieszać.Zupę przelewać do misek i podawać z dowolnymi dodatkami. Najlepszymi z nich są: grzanki, groszki ptysiowe, ser żółty, jogurt grecki albo odrobina szczypiorku. Cukiniowe danie nadaje się świetnie jako posiłek na lato.