Kremowa zupa z cukinii z fetą – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: tasak
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Kremowa zupa z cukinii z fetą – jak ją przyrządzić?

Kremowa zupa z cukinii z fetą – jak ją przyrządzić?

Masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z niej zrobić, a placki już ci się znudziły? Zrób zupę-krem o zielonej barwie, która stanie się jednym z ulubionych letnich dań całej rodziny. Zupa z cukinii jest prosta do wykonania, możliwa do doprawienia wedle uznania oraz bardzo sycąca. Będzie dla Twojej kuchni powiewem odświeżenia.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Poza cukinią, która jest podstawą kremowej zupy, będą potrzebne również inne składniki – im świeższe, tym lepsze. Należy przygotować zawczasu:

    * 1 kg cukinii,

    * 500 ml bulionu,

    * 150 g sera feta marynowanego,

    * 4 łyżki tapioki,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 1 ząbek czosnku,

    * pieprz,

    * sól,

    * bagietka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cukinię bardzo dokładnie umyć i pokroić na plasterki, wyrzucając tylko zgrubiały koniec. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce. Przygotowaną oliwę rozgrzać na patelni, a następnie oba składniki wrzucić na ciepły tłuszcz. W czasie przypiekania cukinia powinna zmięknąć i przejść lekko zapachem czosnku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy cukinia zmięknie, wówczas można przejść do połączenia jej z bulionem. Jeśli podsmażało się ją w brytfannie, wtedy można dolać do niej bulion, jeśli w niższym naczyniu, lepiej przełożyć ją do garnka, po czym zalać bulionem i zamieszać. Fetę pokroić na małe kawałki i dorzucić do obu składników. Zamieszać dużą łyżką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Bulion wraz z cukinią przelać do kielicha blendera, zakryć wieczkiem i rozpocząć miksowanie. Miksować całość aż do całkowitego zmiksowania cukinii. Ponownie przelać kremową już masę do garnka i zacząć podgrzewać. Doprawić w trakcie pieprzem oraz solą dla lepszego smaku, a gdy zupa będzie już gorąca, przelewać do miseczek.Zupę-krem z cukinii podawać ze świeżą bagietką, a przed podaniem można dodatkowo ozdobić ją listkami bazylii lub kawałkami fety pokrojonej w kostkę.