Danie na lato – chłodnik ogórkowy
Danie na lato – chłodnik ogórkowy
Gorąca zupa to mało atrakcyjne danie na lato. Im większy upał, tym mniej toleruje się gorące potrawy. W takiej sytuacji warto sięgnąć po przepisy sprzed lat, które kiedyś znało się i stosowało w każdym domu. Wśród nieco zapomnianych przepisów znajduje się receptura na chłodnik. Jest to zupa wprost idealna na lato – lekka, smaczna i przede wszystkim chłodna. Poniżej podajemy przepis na chłodnik ze szczyptą egzotyki.
Niezbędne produkty
Aby przygotować dobry chłodnik, potrzebne są odpowiednie produkty. Pośród nich muszą znaleźć się:
* 3 ogórki gruntowe,
* 1 awokado,
* 300 g jogurtu greckiego,
* 1/2 limonki,
* 1/4 cebuli czerwonej,
* 2 łyżki oliwy,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 1 łyżeczka octu winnego,
* 1/2 szklanki listków mięty,
* woda mineralna,
* 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie).
Przed przystąpieniem do wykonywania chłodnika warto dobrze schłodzić wszystkie produkty, dzięki czemu danie będzie jeszcze zimniejsze.Krok pierwszy
Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i odciąć końcówki. Następnie nożem albo obieraczką do warzyw obrać z części skórki. Najlepiej obierać co 1 centymetr. Dzięki pozostawionej skórce zupa będzie miała lepszy smak oraz kolor.
Krok drugi
Schłodzone awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ, przekładając go do pojemnika blendera. Ogórki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Wrzucić cebulę, jogurt grecki, ocet, cukier, szczyptę soli dla smaku. Z limonki wycisnąć cały sok i dolać do pozostałych składników. Wraz z sokiem z limonki dolać 2 szklanki zimnej wody, po czym wszystko dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji.
Krok czwarty
Gotowy chłodnik przelewać do misek albo głębokich talerzy. Posypać listkami mięty (albo kolendry). Chłodnik ogórkowy może być również z ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami, z groszkiem ptysiowym albo grzankami z pastą z łososia. Smacznego!