Danie na lato – chłodnik ogórkowy

Opiekun artykułu: katarzyna
Advertising
Danie na lato – chłodnik ogórkowy

Danie na lato – chłodnik ogórkowy

Gorąca zupa to mało atrakcyjne danie na lato. Im większy upał, tym mniej toleruje się gorące potrawy. W takiej sytuacji warto sięgnąć po przepisy sprzed lat, które kiedyś znało się i stosowało w każdym domu. Wśród nieco zapomnianych przepisów znajduje się receptura na chłodnik. Jest to zupa wprost idealna na lato – lekka, smaczna i przede wszystkim chłodna. Poniżej podajemy przepis na chłodnik ze szczyptą egzotyki.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty

    Niezbędne produkty

    Aby przygotować dobry chłodnik, potrzebne są odpowiednie produkty. Pośród nich muszą znaleźć się:
    * 3 ogórki gruntowe,
    * 1 awokado,
    * 300 g jogurtu greckiego,
    * 1/2 limonki,
    * 1/4 cebuli czerwonej,
    * 2 łyżki oliwy,
    * 1/2 łyżeczki cukru,
    * 1 łyżeczka octu winnego,
    * 1/2 szklanki listków mięty,
    * woda mineralna,
    * 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie).
    Przed przystąpieniem do wykonywania chłodnika warto dobrze schłodzić wszystkie produkty, dzięki czemu danie będzie jeszcze zimniejsze.

  • Krok pierwszy

    Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i odciąć końcówki. Następnie nożem albo obieraczką do warzyw obrać z części skórki. Najlepiej obierać co 1 centymetr. Dzięki pozostawionej skórce zupa będzie miała lepszy smak oraz kolor.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Schłodzone awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ, przekładając go do pojemnika blendera. Ogórki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Wrzucić cebulę, jogurt grecki, ocet, cukier, szczyptę soli dla smaku. Z limonki wycisnąć cały sok i dolać do pozostałych składników. Wraz z sokiem z limonki dolać 2 szklanki zimnej wody, po czym wszystko dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowy chłodnik przelewać do misek albo głębokich talerzy. Posypać listkami mięty (albo kolendry). Chłodnik ogórkowy może być również z ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami, z groszkiem ptysiowym albo grzankami z pastą z łososia. Smacznego!