Jak przygotować smaczny krem z groszku?

Opiekun artykułu: pannamadonna
Advertising
Jak przygotować smaczny krem z groszku?

Jak przygotować smaczny krem z groszku?

Zielone danie na talerzu wygląda zawsze bardzo apetycznie. Zarówno latem, jak i zimą można raczyć się zdrową zupą-kremem z groszku, zdrowym, smacznym i uzupełniającym jadłospis o liczne witaminy. Dodatkową zaletą zupy jest prostota wykonania, co pozwala przygotować dobry obiad w bardzo krótkim czasie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do przyrządzenia zupy należy od razu przygotować wszystkie składniki, żeby mieć je pod ręką w każdym momencie. Potrzebne są:
    * 3 szklanki bulionu z kostki,
    * 3 szklanki groszku,
    * 2 łyżki masła,
    * 1 cebula,
    * pieprz,
    * cukier,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka włożyć masło. Roztopić. Cebulę dokładnie obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić groszek i dobrze zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dolać do warzyw bulion i gotować. Gotowanie nie musi być długie, wystarczy gotować do momentu zmięknięcia groszku. Zdjąć z gazu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zupę przelać do blendera, dodać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu. Zmiksować na gładki krem. Groszek powinien całkowicie zmienić się w papkę.

    Krem można od razu przelewać do misek lub jeszcze chwilę podgrzać. Udekorować natką pietruszki i podawać z chlebem. Smacznego!

Popularne tagi
  • sok z kapusty kiszonej
  • pierś z kurczaka
  • sezon na grzyby
  • danie obiadowe
  • przepis na bulion warzywny
  • parmezan
  • chleb pełnoziarnisty
  • zupa krem migdałowy
  • pestki słonecznika
  • beta karoten
  • zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
  • przygotowanie zupy brokułowej
  • zupa z migdałów
  • dynia
  • żurek wielkanocny