Jak przygotować smaczny krem z groszku?
Jak przygotować smaczny krem z groszku?
Zielone danie na talerzu wygląda zawsze bardzo apetycznie. Zarówno latem, jak i zimą można raczyć się zdrową zupą-kremem z groszku, zdrowym, smacznym i uzupełniającym jadłospis o liczne witaminy. Dodatkową zaletą zupy jest prostota wykonania, co pozwala przygotować dobry obiad w bardzo krótkim czasie.
Niezbędne składniki
Do przyrządzenia zupy należy od razu przygotować wszystkie składniki, żeby mieć je pod ręką w każdym momencie. Potrzebne są:
* 3 szklanki bulionu z kostki,
* 3 szklanki groszku,
* 2 łyżki masła,
* 1 cebula,
* pieprz,
* cukier,
* sól.Krok pierwszy
Do garnka włożyć masło. Roztopić. Cebulę dokładnie obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić groszek i dobrze zamieszać.
Krok drugi
Dolać do warzyw bulion i gotować. Gotowanie nie musi być długie, wystarczy gotować do momentu zmięknięcia groszku. Zdjąć z gazu.
Krok trzeci
Zupę przelać do blendera, dodać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu. Zmiksować na gładki krem. Groszek powinien całkowicie zmienić się w papkę.
Krem można od razu przelewać do misek lub jeszcze chwilę podgrzać. Udekorować natką pietruszki i podawać z chlebem. Smacznego!