Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?
Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?
Barszcz czerwony stanowi jedną z najpopularniejszych zup, jaka pojawia się na polskich stołach. Jest jadany z różnymi dodatkami i zazwyczaj mocno doprawiany ziołami. Jednak od czasu do czasu warto odejść od tradycyjnej formuły i przygotować barszcz, który będzie bardziej słodki niż ziołowy, ale nadal smaczny.
Niezbędne składniki
Wykonanie smacznego barszczu może być niezwykle proste, jeśli tylko wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 7 buraków,
* 3 jajka,
* 3 łyżki mąki,
* 3 łyżki śmietany 30%,
* 1 łyżka cukru,
* 1 łyżeczka masła,
* 1/2 łyżeczki octu,
* 2 l wody,
* sól.Pierwszy krok
Wszystkie buraki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą. W osobnym garnuszku ugotować jajka na twardo.
Drugi krok
Gdy buraki zmiękną, należy zabielić zupę śmietaną. Aby nie doszło do jej zwarzenia się w zupie, najlepiej odlać 1 chochelkę wywaru do szklanki i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie, a dopiero potem wlać do zupy. Zamieszać i doprowadzić do zagotowania. Dopiero wtedy można dodać mąkę, rozmieszaną wcześniej w 3 – 4 łyżkach wody.
Trzeci krok
Po dodaniu mąki zagotować po raz kolejny i gotować 5 minut. Dodać masło, ocet, sól oraz cukier. Jeśli 1 łyżka to za mało, można dodać więcej, każdy ma swój indywidualny smak i trzeba się nim kierować.Barszcz można podawać od razu, do każdej porcji dodając obrane ze skorupki i pokrojone w ćwiartki jajko. Jednak dla lepszego smaku zupy warto pozostawić ją na 3 – 4 godziny, aby smak zdołał się przegryźć.