Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: dzielnik
Advertising
Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?

Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?

Barszcz czerwony stanowi jedną z najpopularniejszych zup, jaka pojawia się na polskich stołach. Jest jadany z różnymi dodatkami i zazwyczaj mocno doprawiany ziołami. Jednak od czasu do czasu warto odejść od tradycyjnej formuły i przygotować barszcz, który będzie bardziej słodki niż ziołowy, ale nadal smaczny.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie smacznego barszczu może być niezwykle proste, jeśli tylko wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 7 buraków,
    * 3 jajka,
    * 3 łyżki mąki,
    * 3 łyżki śmietany 30%,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1 łyżeczka masła,
    * 1/2 łyżeczki octu,
    * 2 l wody,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie buraki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą. W osobnym garnuszku ugotować jajka na twardo.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy buraki zmiękną, należy zabielić zupę śmietaną. Aby nie doszło do jej zwarzenia się w zupie, najlepiej odlać 1 chochelkę wywaru do szklanki i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie, a dopiero potem wlać do zupy. Zamieszać i doprowadzić do zagotowania. Dopiero wtedy można dodać mąkę, rozmieszaną wcześniej w 3 – 4 łyżkach wody.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po dodaniu mąki zagotować po raz kolejny i gotować 5 minut. Dodać masło, ocet, sól oraz cukier. Jeśli 1 łyżka to za mało, można dodać więcej, każdy ma swój indywidualny smak i trzeba się nim kierować.Barszcz można podawać od razu, do każdej porcji dodając obrane ze skorupki i pokrojone w ćwiartki jajko. Jednak dla lepszego smaku zupy warto pozostawić ją na 3 – 4 godziny, aby smak zdołał się przegryźć.

Popularne tagi
  • smaczna zupa
  • napój
  • ogórek
  • sezon na dynie
  • żeberka wieprzowe
  • płatki migdałów
  • pomidory z puszki
  • zupa z kurczakiem i makaronem
  • rozgrzewające danie
  • sposób na ochłodzenie
  • jak zrobić zupę pieczarkową
  • ocet winy
  • miska
  • wartości odżywcze kwasu buraczanego
  • naczynia żaroodporne