Przepis na pikantną kokosową zupę z kurczakiem

Opiekun artykułu: letta
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na pikantną kokosową zupę z kurczakiem

Przepis na pikantną kokosową zupę z kurczakiem

To nieprawda, że Polacy nie lubią lub nie chcą eksperymentować w kuchni. Coraz częściej sięgamy po smaki, które wcześniej były dla nas nie znane i decydujemy się na mieszanie takich produktów, które nie występują w naszej kulinarnej tradycji. Co nie znaczy jednak, iż czasem nie jest trudno nam się przełamać i skosztować czegoś zupełnie nowego, zgoła innego od znanych nam potraw. Tak może być chociażby z zupą przygotowaną na bazie mleka kokosowego i z dodatkiem pikantnych oraz intensywnych w smaku przypraw w towarzystwie piersi z kurczaka. Nic nie zaszkodzi spróbować takiego połączenia, zwłaszcza że jest naprawdę pyszne. Jeśli przypadnie ci do gustu, będziesz mogła czasami robić taką kokosową zupę zamiast pomidorówki, białego barszczu czy ogórkowej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

400 ml mleka kokosowego niesłodzonego

1 podwójna pierś z kurczaka

1 papryka czerwona

3 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)

1 papryczka chwili

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka curry

sól i pieprz

ryż lub makaron ryżowy

kolendra do posypania

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml mleka kokosowego niesłodzonego 1 podwójna pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 papryczka chwili 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka curry sól i pieprz ryż lub makaron ryżowy kolendra do posypania
Warto zapamiętać:

Świeży imbir najlepiej obiera się łyżeczką do herbaty, a nie obieraczką czy małym nożykiem.

  • Podsmażanie kurczaka

    Piersi z kurczaka opłucz, a następnie pokrój w drobną kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. W średniej wielkości garnku rozgrzej łyżkę oliwy i na rozgrzany tłuszcz wrzuć kurczaka. Smaż go do momentu, aż zrobi się miękki i przestanie być surowy.

  • Podsmażanie cebuli i papryki

    Kiedy kurczak będzie już gotowy, wówczas zajmij się podsmażaniem warzyw. Do kurczaka dodaj cebulę. Wymieszaj ją z mięsem i przez chwilę smaż. Cebulę oraz kurczaka dopraw curry, a także dorzuć starty imbir, trzy ząbki czosnku rozgniecione z solą i posiekane lub przeciśnięte przez praskę oraz posiekaną drobno papryczkę chili (pamiętaj, aby usunąć z niej wcześniej pestki). Wymieszaj wszystko z kurczakiem i smaż przez około dwie minuty, aż czosnek i reszta przypraw zacznie wydzielać charakterystyczne dla siebie aromaty. Dorzuć drobno pokrojoną paprykę i smaż wszystko jeszcze przez trzy minuty.

  • Dolewanie bulionu i mleczka

    Dolewanie bulionu i mleczka

    Zmniejsz ogień pod rondlem i dodaj teraz mleczko kokosowe oraz bulion. Odczekaj kilka minut, aż zupa zacznie wrzeć i teraz dopraw ją sokiem z limonki i łyżką soku rybnego – możesz go także zastąpić solą, wówczas po prostu dopraw do smaku. Podgotuj zupę jeszcze przez chwilę, aby smaki się przeszły.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę kokosową z kurczakiem serwuj na ciepło. Możesz podać ją solo, ale także z ryżem oraz makaronem ryżowym. Przed podaniem każdą porcję posyp świeżą kolendrą. Smacznego!