Jak zrobić oryginalną sałatkę z makaronu ryżowego i krewetek?
Jak zrobić oryginalną sałatkę z makaronu ryżowego i krewetek?
Dania z krewetkami nie są już od dawna tak egzotyczne, jak bywały dawniej. Krewetki weszły do polskiego jadłospisu i często pojawiają się w daniach z makaronem. Zazwyczaj dotyczy to spaghetti, do którego pasują idealnie, lecz można wykorzystać je także w sałatce.Sałatka z makaronem ryżowym oraz krewetkami stanowi nie tylko przystawkę, ale także sycące danie, którym można uraczyć gości podczas spotkania towarzyskiego.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby z powodzeniem wykonać smaczną sałatkę, potrzebne są składniki na jej główną część oraz sos. Do sałatki potrzeba:
* 150 g pomidorków koktajlowych,
* 100 g makaronu ryżowego,
* 40 g ogórka zielonego,
* 10 krewetek Black Tiger,
* 1 papryczka chili,
* 3 łyżki orzeszków ziemnych, solonych,
* 3 łyżki szczypiorku posiekanego.
Do sosu potrzebne będą:
* 1/3 szklanki octu ryżowego,
* 3 łyżki soku z limonki,
* 2 łyżki cukru brązowego,
* 1 łyżka imbiru startego,
* 1/2 łyżki sosu sojowego.Krok pierwszy
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ze względu na to, że makaron ryżowy jest długi, należy go podzielić nożyczkami na mniejsze części. Odstawić w misce na bok.Jeżeli krewetki są mrożone, trzeba je rozmrozić przed użyciem oraz oczyścić, jeśli tego wymagają, czyli odciąć głowę, ściągnąć pancerz, usunąć wnętrzności.
Krok drugi
Wszystkie pomidorki umyć i przekroić na połówki. Odstawić na bok na talerzyku. Ogórka umyć, obrać ze skórki, po czym pokroić na paski. Warzywa odstawić do późniejszego wykorzystania i przejść do wykonania sosu. Do rondelka przełożyć imbir, cukier, ocet ryżowy i postawić na średnim ogniu. Zagotować, a gdy zacznie wrzeć, włożyć do niego krewetki. Gotować przez 1 minutę, aż lekko zmienią kolor. Zdjąć z gazu i dodać sos sojowy, sok z limonki oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Wymieszać.
Krok trzeci
Do makaronu w misce przełożyć pomidory, ogórki, krewetki, a następnie całość polać sosem. Na koniec posypać orzeszkami ziemnymi – można je posiekać – oraz szczypiorkiem. Lekko zamieszać i podawać od razu po przyrządzeniu.