Jak przyrządzić wyśmienitą fasolkę szparagową z jajkiem?
Jak przyrządzić wyśmienitą fasolkę szparagową z jajkiem?
Wiosna większości osób kojarzy się nie tylko z ładną pogodą, zielenią, kwiatami w ogródkach, ale przede wszystkim z warzywami, które pojawiają się w sklepach. Im późniejsza pora wiosenna, tym jest ich więcej i lepiej smakują, pozwalając uzupełnić znaczne niedobory witamin po zimie. Jednym z bardziej wyczekiwanych warzyw jest fasolka szparagowa. Pojawia się późno, jednak gdy już jest, warto podać ją z jajkiem.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia fasolki z jajecznym dodatkiem niezbędne są określone składniki, wśród których znaleźć się muszą:
* 1/2 kg fasolki szparagowej, żółtej,
* 1/2 łyżeczki koperku,
* 3 łyżki masła,
* 2 jajka,
* bułka tarta,
* pieprz,
* sól.
Jeśli na świeżą fasolkę jeszcze za wcześnie, można użyć 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej.Krok pierwszy
Świeżą fasolkę dokładnie umyć i odciąć twarde końcówki. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i osolić1 łyżeczką soli. Postawić na gazie i gotować. Od momentu zagotowania się wody gotować jeszcze przez 10 – 15 minut, aż fasolka stanie się miękka. Po ugotowaniu odsączyć na sitku.
Krok drugi
Wyjąć patelnię i przełożyć na nią masło. Gdy będzie całkowicie stopione, wrzucić na nie fasolkę i zamieszać. Doprawić pieprzem, solą, odrobiną papryki mielonej, jeśli woli się ostrzejsze smaki. Przypiekać delikatnie, od czasu do czasu mieszając.
Krok trzeci
Fasolkę przypiekać na niewielkim ogniu, aż bułka dobrze się przyrumieni. Przełożyć na talerz, po czym na rozgrzanej patelni, ponownie nasmarowanej warstwą tłuszczu, usmażyć jajka, jak zwykłe jajka sadzone. Położyć obok fasolki lub na fasolce. Danie podawać z kefirem bądź z maślanką, dla podkreślenia smaku posypane koperkiem. Smacznego!