Wiosenna sałatka z awokado i serem feta – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: farion
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Wiosenna sałatka z awokado i serem feta – jak ją przyrządzić?

Wiosenna sałatka z awokado i serem feta – jak ją przyrządzić?

Znane ze swoich licznych właściwości awokado powinno stać się stałym elementem jadłospisu. Dzięki temu wszystkie składniki odżywce oraz witaminy będą wędrowały bezpośrednio do krwiobiegu. Samo awokado to za mało, więc przydadzą się inne produkty, sprawiające, że cała sałatka staje jeszcze lepsza. Oto prosta podpowiedź.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie takiego dania jak sałatka z awokado wymaga zebrania składników, które będą przede wszystkim świeże. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 20 dag sera feta,

    * 20 dag pomidorków koktajlowych,

    * 10 dag zielonych oliwek,

    * 10 dag czarnych oliwek,

    * 2 awokado,

    * 2 łyżki listków bazylii.

    Można również przygotować sos, który podkreśli smak sałatki. Do jego wykonania przyda się:

    * 6 łyżek oliwy,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 2 łyżki soku z cytryny,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Oba awokado umyć i cienko obrać ze skórki. Przekroić na pół i wydobyć pestkę, po czym pokroić je na kawałki. W taki sam sposób pokroić odsączoną z zalewy fetę. Można również zakupić już pokrojony ser feta i ułatwić sobie pracę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidorki dokładnie umyć i przekroić na połówki. Na pół przekroić również oliwki zielone, natomiast czarne pokroić na niezbyt grube plasterki. Wszystkie przygotowane do tej pory składniki wrzucić do jednej szerokiej miski. Posypać całość bazylią.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W osobnej miseczce zmieszać ze sobą składniki na sos: sok z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz, sól, bazylię oraz zmiażdżony w prasce czosnek. Mieszać, aż składniki będą miały w miarę jednolitą konsystencję. Polać sałatkę i wymieszać przy pomocy dwóch łyżek. Podawać od razu po przygotowaniu jako idealną przekąskę na podwieczorek oraz kolację. Smacznie oraz zdrowo.

Popularne tagi
  • ocet winny
  • składniki potrawy
  • morze śródziemne
  • przepis na sałatkę z rzodkiewki
  • sos barbecue
  • święta wielkanocne
  • kurczak w panierce
  • przepis na ciasto bananowe z bitą śmietaną
  • komosa ryżowa
  • sałatka makaronowa
  • blender
  • przepis na surówkę z kapusty i górka
  • sałatka z surimi i ogórkiem
  • sałatka z czerwoną cebulą
  • granat