Jak zrobić sałatkę szparagowo-krewetkową?

Opiekun artykułu: joystick
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić sałatkę szparagowo-krewetkową?

Jak zrobić sałatkę szparagowo-krewetkową?

Sałatki mają tę zaletę, że mogą być wykonywane z zaskakujących składników, które razem tworzą doskonały smak. Tak właśnie jest w przypadku sałatki ze szparagami i krewetkami w roli głównej. Oba produkty wywołują lekką konsternację w kuchni, jednak jeżeli pragniesz wyjątkowego smaku, właśnie po nie sięgnij. Nie pożałujesz.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby rozpocząć wykonywanie sałatki ze wspomnianych wyżej składników, konieczne jest zebranie następujących składników – muszą być świeże:

    * 360 g krewetek gotowanych,

    * 0,5 kg szparagów białych,

    * 3 łyżki majonezu,

    * 2 łyżki soku z cytryny,

    * 1/2 szklanki śmietany,

    * koperek,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować szparagi – oczyścić je ze skórki i odciąć zdrewniałe końcówki. Do szerokiego garnka wlać wodę, doprawić ją solą i zagotować. Kiedy woda zacznie bulgotać, wrzucić wszystkie szparagi, po czym gotować je przez 3 minuty. Zaraz po upływie tego czasu przełożyć je do miski z lodowatą wodą, w której szybko się schłodzą. Poczekać, aż będą ochłodzone. Wyjąć warzywa z wody, tymczasowo odkładając na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Krewetki oczyścić z zewnętrznych naleciałości oraz ewentualnych wnętrzności. Gotować przez 10 minut, po czym odcedzić dokładnie i przełożyć do miski na sałatkę – niech tam się chłodzą. W tym czasie wziąć mniejszą miskę, po czym przełożyć do niej majonez. Doprawić majonez śmietaną i sokiem z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętym. Zacząć mieszać oba składniki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Majonezowy dressing doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić miseczkę na bok i zająć się ponownie szparagami. Pokroić je na kawałki długości 2 – 3 cm. Wrzucić je do miski z krewetkami. Koperek przemyć oraz posiekać drobno, dodać do reszty i wszystko okrasić sosem z majonezu, a następnie wymieszać dokładnie, choć delikatnie. Przed podaniem włożyć sałatkę na 30 minut do lodówki. Podawać w towarzystwie świeżej bagietki.