Nietypowa mizeria – mizeria po węgiersku

Opiekun artykułu: masaki
Advertising
Nietypowa mizeria – mizeria po węgiersku

Nietypowa mizeria – mizeria po węgiersku

Mizeria to popularny dodatek do obiadu. Wbrew temu, co może się wydawać niejednej osobie, nie jest to danie wyłącznie polskie. Również przyjaciele Węgrzy mają swoją wersję mizerii. Różni się ona od polskiej, dlatego warto spróbować ją wykonać i poznać nowy smak. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Aby przyrządzić węgierską mizerię, niezbędne jest zebranie odpowiednich składników. Należy do nich przede wszystkim:
    * 50 dag ogórków sałatkowych,
    * 2 łyżki octu jabłkowego,
    * 1 cebula,
    * papryka mielona słodka,
    * pieprz,
    * sól.
    Ocet jabłkowy można z powodzeniem zastąpić octem winnym, w zależności od tego, jaki lubi się lub jaki ma się akurat w kuchennej szafce.

  • Krok pierwszy

    Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Można obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne. Zazwyczaj w mizerii węgierskiej skórka jest pozostawiana na ogórkach. Posiekać ogórki na plasterki albo zetrzeć je na tarce, przeznaczonej do uzyskiwania cienkich talarków z warzyw.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę dokładnie obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Razem z plasterkami ogórków wrzucić do miski i posolić 1 łyżeczką soli. Odstawić na 1 godzinę. Można dodać mniej soli, np. 1/2 łyżeczki, jeżeli ogranicza się tę przyprawę lub ma się obawy, że mizeria będzie przesadnie słona.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po godzinie pod wpływem działania soli z ogórków oraz cebuli wypłynie trochę soku. Nie należy się go pozbywać. Można go odlać z miski, dodać ocet jabłkowy lub winny, doprawić pieprzem i szczyptą soli, po czym dodać ponownie do ogórków i wymieszać dokładnie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową mizerię wstawić do lodówki na 30 minut. Powinna być dobrze schłodzona. Tuż przed podaniem należy posypać ją słodką papryką.

    Mizeria po węgiersku może być podawana również z dodatkowymi elementami – z czosnkiem, z papryką czerwoną albo papryką chili. Są to wersje dla osób lubiących wyraziste, ostre smaki.