Nietypowa mizeria – mizeria po węgiersku
Nietypowa mizeria – mizeria po węgiersku
Mizeria to popularny dodatek do obiadu. Wbrew temu, co może się wydawać niejednej osobie, nie jest to danie wyłącznie polskie. Również przyjaciele Węgrzy mają swoją wersję mizerii. Różni się ona od polskiej, dlatego warto spróbować ją wykonać i poznać nowy smak. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.
Potrzebne produkty
Aby przyrządzić węgierską mizerię, niezbędne jest zebranie odpowiednich składników. Należy do nich przede wszystkim:
* 50 dag ogórków sałatkowych,
* 2 łyżki octu jabłkowego,
* 1 cebula,
* papryka mielona słodka,
* pieprz,
* sól.
Ocet jabłkowy można z powodzeniem zastąpić octem winnym, w zależności od tego, jaki lubi się lub jaki ma się akurat w kuchennej szafce.Krok pierwszy
Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Można obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne. Zazwyczaj w mizerii węgierskiej skórka jest pozostawiana na ogórkach. Posiekać ogórki na plasterki albo zetrzeć je na tarce, przeznaczonej do uzyskiwania cienkich talarków z warzyw.
Krok drugi
Cebulę dokładnie obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Razem z plasterkami ogórków wrzucić do miski i posolić 1 łyżeczką soli. Odstawić na 1 godzinę. Można dodać mniej soli, np. 1/2 łyżeczki, jeżeli ogranicza się tę przyprawę lub ma się obawy, że mizeria będzie przesadnie słona.
Krok trzeci
Po godzinie pod wpływem działania soli z ogórków oraz cebuli wypłynie trochę soku. Nie należy się go pozbywać. Można go odlać z miski, dodać ocet jabłkowy lub winny, doprawić pieprzem i szczyptą soli, po czym dodać ponownie do ogórków i wymieszać dokładnie.
Krok czwarty
Gotową mizerię wstawić do lodówki na 30 minut. Powinna być dobrze schłodzona. Tuż przed podaniem należy posypać ją słodką papryką.
Mizeria po węgiersku może być podawana również z dodatkowymi elementami – z czosnkiem, z papryką czerwoną albo papryką chili. Są to wersje dla osób lubiących wyraziste, ostre smaki.