Sałatka z szynki, szparagów i szpinaku – jak ją przyrządzić?
Sałatka z szynki, szparagów i szpinaku – jak ją przyrządzić?
Sałatkę można zrobić z najbardziej fantazyjnych produktów. Zazwyczaj nie istnieje obawa, że będzie miała dziwny smak. Z tego powodu połączenie szynki, szparagów oraz szpinaku to fascynujące doznanie smakowe. Przekonaj się o tym sama, przyrządzając sałatkę zgodnie z poniższym przepisem.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby sałatka smakowała wyśmienicie i stała się głównym punktem kolacji, potrzebne są świeże składniki spożywcze, a w tym:
* 250 g szparagów,
* 250 g szpinaku,
* 100 g szynki,
* 50 g chleba,
* 15 g parmezanu,
* 2 ząbki czosnku,
* 4 szalotki,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżeczka miodu,
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Pokroić chleb w kostkę i natrzeć go oliwą z oliwek. Po zrobieniu tego wysypać pieczywo na blachę do pieczenia i przypiekać, aż chleb będzie dobrze spieczony, brązowy i chrupiący.
Krok drugi
Szparagi oczyścić, odciąć od nich twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki. Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Gdy będzie ciepła, ułożyć na niej szparagi, pamiętając, że jeden ma być obok drugiego, nie jeden na drugim. Smażyć przez 5 minut, aż zmiękną i przypieką się odpowiednio. W tym czasie pokroić szynkę na mniejsze kawałki. Dorzucić ją do szparagów, podsmażając całość jeszcze przez 2 minuty.
Krok trzeci
Szynkę ze szparagami przesypać do miski, zakrywając, aby ciepło całkiem nie uciekło. Patelni nie odstawiać, lecz wlać na nią ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i zacząć mieszać intensywnie. Do takiej mikstury dodać szpinak i mieszać go na ciepłej patelni, aż zwiędnie. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym szpinak rozłożyć na talerzyki. Ozdobić szynką ze szparagami, a na końcu grzankami z chleba. Posypać parmezanem oraz posiekaną szalotką i tak przygotowane, oryginalne danie podawać na kolację.