Jak przygotować smaczną sałatkę jeżynowo-szpinakową?
Jak przygotować smaczną sałatkę jeżynowo-szpinakową?
Jeżyny to owoce, które krótko znajdują się w ogródkach, lasach i tym samym na rynku. Z tego powodu gdy tylko są, trzeba je wykorzystać. Poza jedzeniem jeżyn na surowo bez dodatków lub dodawania ich do ciast, można pokusić się o przyrządzenie zdrowej sałatki. Bardzo dobrze sprawdzi się jako drugie śniadanie oraz jako przekąska wieczorna. Zachęcamy do spróbowania.
Potrzebne składniki spożywcze
Zanim przejdzie się do krojenia oraz mieszania, konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:
* 500 g świeżego szpinaku,
* 6 plastrów bekonu lub szynki,
* 2 jajka,
* 1/2 cebuli czerwonej,
* 1/2 szklanki jeżyn,
* 1/2 szklanki malin,
* papryka chili mielona,
* pieprz,
* sól,
* oliwa z oliwek.
Krok pierwszy
Szpinak przełożyć na sitko i przepłukać dokładnie zimną wodą. Odłożyć do wyschnięcia, pamiętając, aby nie gnieść listków, ponieważ szybciej stracą swój ładny wygląd. Cebulę obrać z łupinki i posiekać ją na cieniutkie paseczki. Jajko ugotować na twardo.
Krok drugi
Po ostudzeniu jajek obrać je ze skórki i pokroić na ćwiartki. Do większej miski wsypać szpinak, cebulę oraz ozdobić całość jajkiem. Wymieszać, po czym wstawić całość do lodówki. W czasie kiedy będzie się chłodzić, zająć się bekonem lub szynką, przypiekając ją, aby była chrupiąca. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia.
Krok trzeci
Do niewielkiej miseczki wlać oliwę. Dosypać pieprz, sól, odrobinę papryki chili. Wszystko wymieszać, tworząc sos. Odłożyć na bok. Maliny oraz jeżyn umyć, ale nie dociskając ich, żeby nie zostały zmiażdżone.Do schłodzonego szpinaku wrzucić owoce, połamany na kawałki bekon. Całość wymieszać, na zakończenie polewając potrawę sosem, żeby lepiej smakowała. Tak przygotowane danie jeść od razu albo podawać na stół, na kolację. Smacznego!