Smaczna sałatka z ananasa i serka pleśniowego

Opiekun artykułu: evra
Advertising
Smaczna sałatka z ananasa i serka pleśniowego

Smaczna sałatka z ananasa i serka pleśniowego

Niewiele jest osób, które pałają niechęcią do ananasa i serów pleśniowych jednocześnie. Dla wszystkich wielbicieli obu produktów prezentujemy w poniższym artykule przepis na egzotyczną sałatkę. Potrzeba do niej niewielu składników, które jednak zapewniają bogactwo doznań smakowych.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne elementy sałatki

    Niezbędne elementy sałatki

    Składniki na oryginalną sałatkę powinny być przede wszystkim świeże. Dzięki temu smak będzie lepszy, a sama potrawa będzie miała dłuższą trwałość. Do niezbędnych produktów należą:
    * 1 sałata lodowa,
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 pomidor,
    * 1 ser pleśniowy (błękitny lazur, brie),
    * 1 puszka fasoli,
    * 1/2 świeżego ananasa,
    * papryka mielona, słodka,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
    Zamiast świeżego ananasa można użyć również ananasa z puszki, chociaż będzie on mniej soczysty.

  • Krok pierwszy

    Sałatę lodową umyć pod bieżącą, zimną wodą. Zamiast sałaty lodowej można użyć również rukoli albo mieszanki sałat, sprzedawanej w paczkach. Jednak jeśli pora roku jest sprzyjająca, warto wykorzystać świeże warzywo.Po umyciu i wysuszeniu sałaty podrzeć ją na mniejsze kawałki wprost do dużej miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Paprykę i pomidora dokładnie umyć. Z pomidora usunąć twarde elementy, po czym pokroić go na plasterki. Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazda nasiennego, a następnie pokroić warzywo na paski o szerokości 0,5 centymetra. Uzyskane kawałki pociąć na jeszcze mniejsze fragmenty i wraz z pomidorem wrzucić do miski z sałatą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ananasa, świeżego albo z puszki, pokroić w kostkę i dorzucić do pozostałych składników. Fasolkę z puszki odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną wodą.Ser pleśniowy wyjąć z opakowania, rozwinąć z papierka i pokroić w kostkę, uważając, żeby nie zgnieść składnika. Dodać razem z fasolką do miski.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do szklanki z oliwą z oliwek dodać paprykę, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać przy pomocy łyżeczki, po czym polać dressingiem sałatkę. Wymieszać delikatnie składniki. Na 10 minut włożyć do lodówki, dla schłodzenia, a następnie podawać. Dobrze smakuje z białym pieczywem lub w towarzystwie białego wina.