Zdrowa sałatka z bobem i ziemniakami
Zdrowa sałatka z bobem i ziemniakami
Jednym z ciekawszych warzyw, jakie można zjeść latem, jest bób. Zazwyczaj gotuje się go w osolonej wodzie i zjada, lecz są również inne sposoby, żeby go wykorzystać. Jest bardzo dobrym i co istotne, zdrowym składnikiem sałatki, która nada się na obiad oraz na kolację.
Niezbędne składniki
Do przygotowania dobrej sałatki potrzebne będą świeże składniki, które sprawią, że będzie wyjątkowo dobra. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 szklanka bobu,
* 3 duże ziemniaki,
* 2 duże pomidory,
* 1 łyżka musztardy,
* 2 łyżki octu winnego,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 4 – 5 liści sałaty,
* olej do smażenia,
* sól.Krok pierwszy
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu (nie powinien być za miękki) pozostawić do ostudzenia, a gdy już będzie chłodny, obrać ze skórki, uważając, żeby nie zgnieść ziaren palcami.
Krok drugi
Pomidory dokładnie umyć, oderwać zielone szypułki, jeśli je posiadają. Pokroić w tzw. ósemki. Ziemniaki również obrać, umyć zimną wodą, a następnie pokroić w kostkę. W czasie krojenia rozgrzać na patelni olej, po czym wrzucić na niego ziemniaki i przysmażać do momentu, gdy zarumienią się i zmiękną.
Krok trzeci
Sałatę należy umyć i osuszyć. Porwać do miski na mniejsze kawałki. Do miski dodać przysmażone ziemniaki, bób oraz pomidora, ale na razie jeszcze nie mieszać ze sobą.
Krok czwarty
W misce albo w blenderze zmieszać ze sobą musztardę, ocet, oliwę z oliwek oraz przyprawy, a jeżeli chce się uzyskać bardziej wyrazisty smak – pieprz, paprykę mieloną i odrobinę ziół. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie polać przygotowanym sosem składniki i delikatnie zamieszać całość. Wstawić na 30 minut do lodówki.Podawać z dodatkami w postaci zimnego mięsa, z chlebem albo zjadać bez dodatkowego urozmaicenia.