Prosty sposób na sałatkę owocową z jabłkami

Opiekun artykułu: szmaragd
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Prosty sposób na sałatkę owocową z jabłkami

Prosty sposób na sałatkę owocową z jabłkami

Sałatka owocowa to źródło przyjemności oraz witamin. Dzięki niej nie ma się wyrzutów, że deser został zjedzony ze smakiem. Można ją podać niemal w czasie każdej uroczystości, jak również podczas spotkania z przyjaciółkami. Ze względu na jesienną różnorodność jabłek, warto z nich zrobić bazę do sałatki.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby zrobić sałatkę o dobrym smaku oraz zawierającą mnóstwo witamin, trzeba przygotować następujące składniki spożywcze:

    * 4 jabłka,

    * 2 gruszki,

    * 2 banany,

    * 1/2 szklanki rodzynek,

    * 1 szklanka soku z jabłek,

    * 1 szklanka jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,

    * 1/4 łyżeczki soku z cytryny,

    * 1/2 łyżeczki cynamonu,

    * 1/2 garści płatków migdałowych.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed przystąpieniem do krojenia produktów na sałatkę należy włożyć owoce do lodówki. Poza nimi w lodówce powinny znaleźć się także rodzynki – wszystko pozostawić w niej na całą noc, dzięki czemu deser będzie bardziej chrupki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Obrać ze skórki wszystkie jabłka oraz gruszki. Przekroić wszystkie na pół, pozbywając się z nich gniazd nasiennych. Owoce pokroić na kawałki, najlepiej kwadratowe, i wrzucić do szerokiej miski. Banany obrać ze skórki oraz pokroić na plasterki – można przekroić na połówki. Dosypać rodzynki do miski i wymieszać wszystko razem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do osobnej miseczki wlać jogurt naturalny, sok z cytryny, sok jabłkowy, cynamon. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, a następnie polać tym specyfikiem sałatkę. Można przemieszać, jednak nie jest to konieczne przed podaniem – równie ładnie będzie wyglądał deser polany sosem jogurtowym oraz posypany płatkami migdałowymi. Tak przygotowany podwieczorek podać po obiedzie jako lekką, zdrową przekąskę.