Jak przygotować sałatkę z kapusty i kurczaka na obiad?

Opiekun artykułu: veronika
Advertising
Jak przygotować sałatkę z kapusty i kurczaka na obiad?

Jak przygotować sałatkę z kapusty i kurczaka na obiad?

Sałatka to idealny dodatek do obiadu, lecz nie tylko. Z nią lepiej smakują potrawy z grilla, jest dobra jako przekąska na kolację oraz obowiązkowo pojawia się na stole w czasie każdego przyjęcia. Jeżeli jest się wielbicielem kapusty i kurczaka, można połączyć produkty, tworząc smaczne danie, które przypadnie do gustu każdemu.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby wykonać dobrą sałatkę, trzeba zebrać następujące składniki:
    * 1 podwójną pierś z kurczaka,
    * 600 g kapusty pekińskiej,
    * 150 g majonezu,
    * 4 jajka,
    * 2 ogórki gruntowe,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * przyprawę do kurczaka,
    * paprykę ostrą mieloną,
    * pieprz cayenne,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i usunąć ewentualne chrząstki i błonki. Następnie pokroić na kawałki. Powinny być średniej wielkości, nie za wielkie, gdyż zepsują wygodę jedzenia sałatki, lecz również nie za małe, wtedy zgubią się w niej. Pokrojonego kurczaka natrzeć przyprawami. Jeżeli chce się otrzymać ostrzejszy smak, wystarczy dodać 1 łyżeczkę przyprawy do grilla.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Piec go, aż stanie się miękki. Można upiec go również w piekarniku. Po przygotowaniu odstawić patelnię na bok, żeby mięso się ostudziło.

  • Krok trzeci

    Kapustę pekińską dokładnie umyć i odsączyć z wody. Posiekać. Dla ułatwienia można ją przeciąć na pół, wtedy łatwiej kroi się ją na desce do krojenia, a dodatkowo kawałki są mniejsze i łatwiejsze do jedzenia. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oba warzywa umieścić w misce.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać i dodać do pozostałych składników. Dorzucić wystudzonego już kurczaka.Majonez doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszać. Zrobi się z niego delikatny sos. Jeżeli chce się bardziej urozmaicić sałatkę, można dodać do majonezu 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, zmieni on kolor majonezu na różowy.Polać sałatkę sosem i wymieszać wszystkie składniki. Włożyć do lodówki na 60 minut, żeby przegryzła się, po czym podawać.