Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami
Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami
Śledzie w zalewie octowej to przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z zimowym okresem i przygotowaniami wigilijnego stołu. W wielu rodzinach te ryby goszczą na nim właśnie pod taką postacią. Warto jednak zauważyć, iż śledzie w occie są nie tylko smaczną przekąską, ale także idealnym dodatkiem lub bazą do innych potraw, w tym sałatek. Słone i nieco pikantne w smaku śledzie dobrze współgrają z łagodnymi ziemniakami. Poniższą sałatkę możesz podać w pierwszy czy drugi dzień świąt bożonarodzeniowych, ale także podczas sylwestra oraz w dni powszednie.
Przygotowanie ziemniaków
Przygotowanie naszej sałatki rozpoczniemy od ugotowania ziemniaków. Zrób to standardowo, to znaczy najpierw wymyj dokładnie ziemniaki z piachu, następnie obierz je, odkrawając brzydkie części, a następnie ponownie je przepłucz. Jeśli ziemniaki są bardzo duże, to warto przekroić je na połowę albo nawet na ćwiartki. Wodę osól, a ziemniaki gotuj około 25 – 30 minut, aż będą miękkie.
Przygotowanie pozostałych składników
Śledzia w zalewie octowej odsącz dokładnie. Następnie pokrój go na kawałki drobne, ale niezbyt małe, około 2 centymetrów. Następnie przekrój małe pomidorki koktajlowe na połówki. Razem z kawałkami ryb wrzuć je do miski. Dodaj sos chrzanowy, majonez, sok z cytryny, koper posiekany oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko razem wymieszaj, ale jeszcze nie doprawiaj.
Dodawanie ziemniaków
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Dodaj je do reszty składników i wymieszaj całość ostrożnie, żeby nie rozkruszyć ziemniaków. Dopiero teraz spróbuj sałatkę i jeśli trzeba, dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Serwowanie
Sałatkę serwuj jako przystawkę na zimno. Przed podaniem schłodź ją, a stawiając na stół, udekoruj natką pietruszki. Smacznego!